Wat zijn ouderdomswratten en fibromen?

fibromen ouderdomswratten

Heb je last van huidkleurige, licht- of donkerbruine verheven of zelfs ruwe plekjes op de huid? Wie weet heb je dan wel last van ouderdomswratten of fibromen. Deze klachten komen namelijk veel voor en kunnen cosmetisch erg storend zijn. Ouderdomswratten en fibromen kunnen soms verward worden met pigmentvlekken, maar het is wel degelijk iets anders. Lees in deze blog meer over pigmentvlekken. Wil jij graag weten hoe deze plekjes precies ontstaan en hoe je hiervan af zou kunnen komen? Lees dan snel verder.

Fibromen

Fibromen zijn kleine goedaardige gezwellen van bindweefsel. Deze plekjes zijn huidskleurig of lichtbruin van kleur en voelen aan als zachte bobbeltjes op de huid. Soms kunnen fibromen een klein steeltje hebben waardoor ze ook wel eens steelwratten worden genoemd. De oorzaak is onbekend. Wel bestaat er een relatie met overgewicht en de menopauze. Daarnaast kunnen fibromen overal op het lichaam voorkomen, maar zijn meestal te zien in de hals, oksels, onder de borsten, liezen of het bewegend ooglid.

fibromen

Ouderdomswratten

Ouderdomswratten, ook wel verruca seborrhoica genoemd, zijn goedaardige huidoneffenheden die veel voorkomen. De oneffenheden zijn verheven en lijken sterk op een wrat, maar ze zijn het niet. De plekjes kunnen huidskleurig, lichtbruin, donkerbruin of zelfs zwart zijn. Daarnaast hebben ze een ‘bloemkoolachtige’ structuur. De precieze oorzaak is nog onbekend. Wel kunnen erfelijkheid en zonblootstelling een rol spelen. Daarnaast komen ouderdomswratten vaker voor op oudere leeftijd. Ouderdomswratten kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar zijn meestal te zien in het gezicht (slapen), handruggen en het bovenste gedeelte van de romp.

ouderdomswratten fibromen coagulatie

Hoe kunnen fibromen en ouderdomswratten behandeld worden?

Fibromen en ouderdomswratten kunnen behandeld worden middels coagulatie. Coagulatie is een methode waarbij de goedaardige huidoneffenheden aangestipt en verwijderd worden middels verhitting. Bij NVB huidzorg maken we gebruik van de Cauteerstift. Dit is een coagulatiepen waarmee heel precies gewerkt kan worden. Meestal zijn er 1-2 behandelingen nodig voor het optimale resultaat.

vrijblijvend huidadvies

NVB huidzorg is een praktijk voor huidtherapie in de omgeving Bavel, Breda, Ulvenhout, Chaam en omstreken. Als erkende HBO-gediplomeerde huidtherapeut van NVB huidzorg help ik jou graag verder om huidklachten te verminderen. Wil jij graag weten of je last hebt van fibromen of ouderdomswratten en wat NVB huidzorg voor jou kan betekenen? Neem dan gerust eens contact op voor een vrijblijvende intake. Tijdens deze intake nemen we jouw hulpvraag samen door en bekijken we de huid. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld zodat jij precies weet hoe jouw klachten aangepakt kunnen worden. 

NVB huidzorg
Beemd 6
4854SC Bavel

T: 0638780020
M: info@nvbhuidzorg.nl

Aangesloten bij:

Openingstijden:
Donderdagen 08:30 – 21:00 uur

Volg ons ook via:

Wellicht vind je deze blogs ook interessant

moedervlek herkennen

Herkennen van verdachte (moeder)vlekken

Helaas stijgt het aantal mensen die te maken krijgen met huidkanker. Er zijn drie verschillende vormen van huidkanker, namelijk een basaalcelcarcinoom, een plaveiselcelcarcinoom en een melanoom. Hierbij is een melanoom een agressieve vorm van huidkanker. Jaarlijks worden er 7000 mensen gediagnosticeerd met een melanoom.

Pigmentvlekken sproeten

Wat zijn pigmentvlekken?

In de huid bevinden zich pigmentcellen. Deze pigmentcellen produceren melanine (pigment) waardoor de huid een bruine kleur krijgt. Zo maakt iemand met een lichte huidskleur minder melanine aan dan iemand met een donkere huidskleur. Onder invloed van UV-straling kunnen de pigmentcellen meer melanine aanmaken waardoor de huid bruiner gaat kleuren. Wanneer de pigmentcellen echter beschadigd raken, zal er een overproductie plaatsvinden van melanine waardoor donkere vlekken ontstaan. Er zijn veel verschillende vormen van pigmentvlekken en iedere vorm kan weer een andere oorzaak hebben. In deze blog zal ik de vier meest voorkomende vormen toelichten.