Pigmentvlekken

Wat zijn pigmentvlekken?

In de huid bevinden zich pigmentcellen, ook wel melanocyten genoemd. Deze pigmentcellen produceren melanine (pigment) waardoor de huid een bruine kleur krijgt. Zo maakt iemand met een lichte huidskleur minder melanine aan dan iemand met een donkere huidskleur. Onder invloed van UV-straling kunnen de pigmentcellen meer melanine aanmaken waardoor de huid bruiner gaat kleuren. Wanneer de pigmentcellen echter beschadigd raken, zal er een overproductie plaatsvinden van melanine waardoor donkere vlekken ontstaan. Er zijn veel verschillende vormen van pigmentvlekken en iedere vorm kan weer een andere oorzaak hebben. 

sproeten pigmentvlekken

Verschillende vormen van pigmentvlekken

Sproeten
Sproeten, ook wel epheliden genoemd, zijn kleine licht- tot donkerbruine vlekjes die vooral worden gezien bij mensen met een lichte huidskleur en rood of blond haar. Erfelijkheid speelt hierbij een rol. Hebben jouw ouders sproetjes? Dan heb je een grote kans dat je dit zelf dus ook hebt. Sproeten komen voornamelijk voor op zonbeschenen delen, zoals het gezicht, de decolleté, de armen en handen.  In de zomerperiode worden de sproeten onder invloed van UV-straling donkerder. In de wintermaanden neemt de kleur weer af en kunnen sproetjes soms verdwijnen.

Ouderdomsvlekken / zonnevlekken
Zonnevlekken, ook wel lentigo solaris genoemd, zijn lokale lichte- tot donkerbruine vlekken die meestal ontstaan vanaf de middelbare leeftijd. Zonnevlekken ontstaan doordat de huid jarenlang blootgesteld is geweest aan UV-straling. De zon en zonnebank bevatten UV-straling. Deze straling zorgt ervoor dat de pigmentcelen meer melanine aan gaan maken waardoor de huid bruiner kleurt. Door de jarenlange blootstelling aan UV-straling zijn de pigmentcellen echter beschadigd geraakt. Hierdoor maken de pigmentcellen te veel pigment aan waardoor er lokale vlekken ontstaan. Zonnevlekken komen net zoals sproetjes voornamelijk voor op zonbeschenen delen van de huid.

Melasma
Bij melasma is er sprake van grillig gevormde vlekken die lichtbruin, donkerbruin of grijsbruin zijn.  De vlekken zijn zichtbaar in het gezicht, voornamelijk op het voorhoofd, de jukbeenderen en bovenlip.  Melasma komt meestal voor bij vrouwen en kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals: zwangerschap, anticonceptiepil, UV-straling, erfelijkheid, medicatie zoals anti-epileptica, hitte en bepaalde cosmetica.

Post inflammatoire hyperpigmentatie
Post-inflammatoire hyperpigmentatie zijn lichtbruine tot soms zwarte vlekken die ontstaan door een beschadiging of ontsteking in de huid. Er zijn verschillende oorzaken waardoor post-inflammatoire hyperpigmentatie kan ontstaan, namelijk: acne, brand- of schaafwond, eczeem, psoriasis, krabben aan de huid, operaties, agressieve huidverzorgingsproducten of huidbehandelingen en medicijnen waaronder bepaalde antibiotica. Vooral mensen met een donkere huidskleur hebben een hoger risico op het krijgen van post-inflammatoire hyperpigmentatie. De vlekken kunnen oppervlakkig of diep in de huid zitten. Diepere vlekken zijn een stuk lastiger te behandelen en kunnen soms niet meer verdwijnen.

Hoe kan overbeharing behandeld worden?

Bij NVB huidzorg bieden we verschillende behandelingen aan tegen pigmentvlekken.

Laserbehandelingen

Met behulp van de krachtige GentleMax Pro laser kunnen pigmentvlekken zeer effectief behandeld worden. 
Meer lezen »

Me-line

Me-Line bestaat uit behandelingen in de praktijk in combinatie met specifieke huidproducten voor thuis. Me-Line kan ingezet worden bij hardnekkige pigmentvlekken en alle huidtypen, zelfs de meest donkere huidtypes. 
Meer lezen »

CHemische peeling

Peelings stimuleren de celvernieuwing waardoor dode huidcellen verwijderd worden en bestaande pigmentvlekken worden verminderd. 
Meer lezen »

Waarom kiezen voor NVB huidzorg?

Gratis intake

Kom je voor het eerst en wil je graag starten met een pigment behandeling? Dan plannen we altijd eerst een gratis intake. Samen nemen we de huidklacht door en bespreken we wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast stellen we een persoonlijk behandelplan op.

Behandelingen uitgevoerd door een erkende huidtherapeut

Laat je behandelen door een HBO-gediplomeerde huidtherapeut. Een huidtherapeut is gespecialiseerd in het herkennen en verminderen van huidklachten.

Huidtherapie en laseren in Breda waarbij persoonlijke aandacht centraal staat

Oprechtheid en aandacht staan centraal bij NVB huidzorg. Het is onze passie om jouw huidklachten te verminderen zodat je weer lekkerder in je vel gaat zitten.

Aangesloten bij beroepsvereniging en kwaliteit geregistreerd

NVB huidzorg is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Mogelijkheid tot vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering

Wil je graag weten of je recht hebt op een vergoeding? Neem dan gerust contact op. We helpen je graag verder!

Plan gemakkelijk en snel je gratis intake in