Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken sproeten

Wat zijn pigmentvlekken

In de huid bevinden zich pigmentcellen. Deze pigmentcellen produceren melanine (pigment) waardoor de huid een bruine kleur krijgt. Zo maakt iemand met een lichte huidskleur minder melanine aan dan iemand met een donkere huidskleur. Onder invloed van UV-straling kunnen de pigmentcellen meer melanine aanmaken waardoor de huid bruiner gaat kleuren. Wanneer de pigmentcellen echter beschadigd raken, zal er een overproductie plaatsvinden van melanine waardoor donkere vlekken ontstaan. Er zijn veel verschillende vormen van pigmentvlekken en iedere vorm kan weer een andere oorzaak hebben. In deze blog zal ik de vier meest voorkomende vormen toelichten.

Sproeten

Sproeten, ook wel epheliden genoemd, zijn kleine licht- tot donkerbruine vlekjes die vooral worden gezien bij mensen met een lichte huidskleur en rood of blond haar. Erfelijkheid speelt hierbij een rol. Hebben jouw ouders sproetjes? Dan heb je een grote kans dat je dit zelf dus ook hebt. Sproeten komen voornamelijk voor op zonbeschenen delen, zoals het gezicht, de decolleté, de armen en handen.  In de zomerperiode worden de sproeten onder invloed van UV-straling donkerder. In de wintermaanden neemt de kleur weer af en kunnen sproetjes soms verdwijnen

sproeten pigmentvlekken

Zonnevlekken

Zonnevlekken, ook wel lentigo solaris genoemd, zijn lokale lichte- tot donkerbruine vlekken die meestal ontstaan vanaf de middelbare leeftijd. Zonnevlekken ontstaan doordat de huid jarenlang blootgesteld is geweest aan UV-straling. De zon en zonnebank bevatten UV-straling. Deze straling zorgt ervoor dat de pigmentcelen meer melanine aan gaan maken waardoor de huid bruiner kleurt. Door de jarenlange blootstelling aan UV-straling zijn de pigmentcellen echter beschadigd geraakt. Hierdoor maken de pigmentcellen te veel pigment aan waardoor er lokale vlekken ontstaan. Zonnevlekken komen net zoals sproetjes voornamelijk voor op zonbeschenen delen van de huid.

zonnevlek pigmentvlekken

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Post-inflammatoire hyperpigmentatie zijn lichtbruine tot soms zwarte vlekken die ontstaan door een beschadiging of ontsteking in de huid. Er zijn verschillende oorzaken waardoor post-inflammatoire hyperpigmentatie kan ontstaan, namelijk:

 • Acne
 • Eczeem of psoriasis
 • Krabben aan de huid
 • Brandwond of schaafwond
 • Operatie
 • Het gebruiken en toepassen van te agressieve huidverzorgingproducten of huidbehandelingen
 • Bepaalde medicijnen zoals anti-malariamiddelen en bijvoorbeeld antbiotica

Vooral mensen met een donkere huidskleur hebben een hoger risico op het krijgen van post-inflammatoire hyperpigmentatie. De vlekken kunnen oppervlakkig of diep in de huid zitten. Diepere vlekken zijn een stuk lastiger te behandelen en kunnen soms niet meer verdwijnen.

post-inflammatoire hyperpigmentatie

Melasma

Bij melasma is er sprake van grillig gevormde vlekken die lichtbruin, donkerbruin of grijsbruin zijn.  De vlekken zijn zichtbaar in het gezicht, voornamelijk op het voorhoofd, de jukbeenderen en bovenlip.  Melasma komt meestal voor bij vrouwen en kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals:

 • Zwangerschap
 • UV-straling 
 • Anticonceptiepil
 • Erfelijkheid
 • Hitte
 • Medicijnen zoals anti-epileptica
 • Bepaalde cosmetica

Melasma is één van de moeilijkst behandelbare vormen van pigment maar er zijn zeker behandelingen die de vlekken kunnen verminderen. Melasma kan oppervlakkig of diep aanwezig zijn in de huid. Oppervlakkige pigmentatie is makkelijker te behandelen dan de dieper gelegen pigmentatie. 

melasma pigmentvlekken

Behandelingen tegen pigmentvlekken

Bij NVB huidzorg kun je ook terecht voor het behandelen van pigmentvlekken.  Zo kunnen o.a. peelings, de dermapen en Me-Line worden ingezet om pigmentvlekken te verminderen. 

Vrijblijvend huidadvies

NVB huidzorg is een praktijk voor huidtherapie in de omgeving Bavel, Breda, Ulvenhout, Chaam en omstreken. Als erkende HBO-gediplomeerde huidtherapeut van NVB huidzorg help ik jou graag verder om huidklachten te verminderen. Wil jij graag weten wat NVB huidzorg voor jou kan betekenen? Neem dan gerust eens contact op voor een vrijblijvende intake. Tijdens deze intake nemen we jouw hulpvraag samen door en bekijken we de huid. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld zodat jij precies weet hoe jouw klachten aangepakt kunnen worden. 

NVB huidzorg
Beemd 6
4854SC Bavel

T: 0638780020
M: info@nvbhuidzorg.nl

Aangesloten bij:

Openingstijden:
Donderdagen 08:30 – 21:00 uur

Volg ons ook via:

Misschien vind je deze blogs ook interessant

zon zonnebrandcreme

De invloed van zonlicht op de huid

We zijn ons steeds beter bewust aan het worden van de effecten van de zon. Van veel (onbeschermde) zonblootstelling is bekend dat het de kans op huidkanker kan vergroten. Vooral zonblootstelling en verbranding op jonge leeftijd is een risicofactor. Zonlicht heeft echter ook voordelen. Zo wordt er vitamine D aangemaakt in de huid en voel je je gelukkiger. Toch is er nog veel meer te vertellen over zonlicht. In deze blog ga ik jullie dan ook meer informatie geven over de verschillende vormen van UV-stralen, de invloed op de huid en geef ik praktische tips.

exfolieren peeling

Exfoliëren kun je leren

Je hebt het woord vast wel eens gehoord: exfolianten. De één weet meteen waar het over gaat, maar voor de ander is het een lastig begrip. Tijd dus om jullie meer te vertellen over exfolianten.