preventief werken tegen huidveroudering

blog huidveroudering

Hoe ontstaat huidveroudering?

We krijgen uiteindelijk allemaal met huidveroudering te maken, of we dit nu willen of niet. Huidveroudering kun je grofweg verdelen in twee categorieën, namelijk: intrinsieke huidveroudering en extrinsieke huidveroudering. Intrinsieke huidveroudering is erfelijk bepaald en wordt ook wel onze biologische veroudering genoemd. We hebben hier geen invloed op. Extrinsieke huidveroudering ontstaat door factoren van buitenaf. Op deze extrinsieke veroudering kunnen we wel invloed hebben. Extrinsieke huidveroudering kan ontstaan door zonlicht, roken, voeding, luchtverontreiniging, stress, hormonen en hitte/wind. Hierbij zijn zonlicht en roken de twee grootste boosdoeners.

Vrije radicalen

Je hebt het woord wellicht wel eens voorbij zien komen, namelijk vrije radicalen. Vrije radicalen spelen ook een rol bij het ontstaan en verergeren van huidverouderingsverschijnselen. Vrije radicalen zijn actieve zuurstofmoleculen. Wanneer we hier een te veel aan hebben, kunnen ze gaan binden aan eiwitten en cellen in onze huid. Hierdoor ontstaat er schade aan deze cellen, waaronder ook ons DNA. Door dit proces versnelt onze veroudering van de huid. Vrije radicalen kunnen worden gevormd door o.a. zonlicht, roken, voeding en luchtvervuiling.

Wat gebeurt er met de huid door huidveroudering?

Vanaf het 25e levensjaar begint het huidverouderingsproces al. De huid maakt minder collageen en elastine aan. Collageen zorgt voor een stevige huid en elastine zorgt voor een elastische en strakke huid. Doordat deze stofjes afnemen, zullen uiteindelijk lijntjes, rimpels en huidverslapping ontstaan. Ook wordt de bovenste huidlaag met dode huidcellen steeds dikker. Hierdoor gaat de huid er grof en grauw uitzien. Doordat de huid daarnaast jarenlang is blootgesteld aan de zon zullen er uiteindelijk ook pigmentvlekken ontstaan op de huid.  

Tips om huidveroudering preventief aan te pakken

Nu weten we hoe huidveroudering ontstaat en wat er gebeurt met de huid door huidveroudering. Tijd dus om aandacht te besteden aan wat je zelf kunt doen om huidveroudering preventief aan te pakken.

  • Bescherm de huid tegen de zon met een zonnebrandcrème
    De zon is voor circa 80% van invloed op onze huidveroudering. Het is dus belangrijk om de huid goed in te smeren met een zonnebrandcrème. Gebruik een zonnebrandcrème het hele jaar door. Ook in de wintermaanden komen er namelijk UV-stralen op onze huid die voor huidveroudering kunnen zorgen. In de wintermaanden volstaat een SPF 15 of 20. In het voorjaar en in de zomermaanden is er minimaal SPF 30 nodig. In de zomermaanden is het daarnaast belangrijk dat de zonnebrandcrème iedere 2-3 uur opnieuw aangebracht wordt op de huid.

  • Stoppen met roken
    Roken zorgt ervoor dat er vrije radicalen worden gevormd in onze cellen. Hierdoor wordt ook het collageen en elastine in de huid aangetast.  Rimpels, lijntjes en huidverslapping zullen makkelijker ontstaat. Daarnaast zien we bij rokers dat de doorbloeding in de huid verslechterd. Hierdoor ziet een rokershuid er vaak grauw en dof uit.

  • Ondergaan van huidbehandelingen
    Zoals eerder benoemd wordt er na je 25e levensjaar minder collageen en elastine geproduceerd. Het huidverouderingsproces begint dus al op die leeftijd. Het is dus slim om vanaf die leeftijd al te starten met huidbehandelingen die het collageen en elastine in de huid stimuleren. Dit kan met onder andere peelings en dermapen behandelingen. Door het ondergaan van deze behandelingen zul je minder snel en ook minder last krijgen van huidverouderingsverschijnselen.
  • Gebruiken van de juiste huidverzorgingsproducten
    Naast huidbehandelingen is ook het gebruiken van de juiste huidverzorgingsproducten belangrijk. De ingrediënten die goed ingezet kunnen worden, zijn glycolzuur, retinol en vitamine C.

    Glycolzuur
    Glycolzuur zorgt ervoor dat de dode huidcellen van de huid verwijderd worden. Hoe ouder de huid wordt, hoe meer dode huidcellen er aanwezig zullen zijn op de huid. Door deze dode huidcellen ziet de huid er grof en grauw uit. Glycolzuur gaat hier actief mee aan de slag.

    Retinol
    Retinol, ook wel vitamine A-zuur genoemd, is als één van de weinige ingrediënten in staat om het collageen en elastine in de huid te stimuleren. Daarnaast is retinol in staat om pigmentvlekken te verlichten en onzuiverheden aan te pakken.

    Vitamine C
    Vitamine C is een krachtig antioxidant. Zoals eerder benoemd, beschermen antioxidanten de huid tegen vrije radicalen. Door het gebruik van vitamine C wordt de huid optimaal beschermd. Daarnaast stimuleert vitamine C de collageen- en elastineproductie. Ook zorgt vitamine C voor een egalere huidteint en kunnen ontstekingen aangepakt worden. Tip: gebruik vitamine C in combinatie met een zonnebrandcrème. Op deze manier wordt de bescherming tegen de zon verhoogd.
dermaceutic foamer 15

Dermaceutic Foamer 15

Intensieve exfoliërende reiniger op basis van 15% glycolzuur. Geschikt voor alle huidtypen behalve de gevoelige huid.

Dermaceutic activ retinol 05

Dermaceutic Activ Retinol 0.5

Intensief serum met 0,5% retinol en pure vitamine C en E. Geschikt voor alle huidtypen behalve de gevoelige huid.

Dermaceutic Tri Vita C30

Dermaceutic Tri Vita C30

Intensief verhelderend serum op basis van 30% vitamine C. Geschikt voor de normale tot vette huid.

  • Kies voor gezonde voeding
    Het is bekend dat het eten van suikers en het drinken van alcohol van invloed zijn op onze huidveroudering. Probeer deze producten dus liever te laten staan. Kies daarentegen voor veel antioxidanten in je voeding. Antioxidanten zitten veel in bijvoorbeeld fruit en groenten. Antioxidanten beschermen de huid tegen vrije radicalen. Kies voor veel variatie zodat je zoveel mogelijk voedingsstoffen en antioxidanten binnen krijgt.  

Wellicht vind je deze artikelen ook interessant

zon zonnebrandcreme

De invloed van zonlicht op de huid

We zijn ons steeds beter bewust aan het worden van de effecten van de zon. Van veel (onbeschermde) zonblootstelling is bekend dat het de kans op huidkanker kan vergroten. Vooral zonblootstelling en verbranding op jonge leeftijd is een risicofactor. Zonlicht heeft echter ook voordelen. Zo wordt er vitamine D aangemaakt in de huid en voel je je gelukkiger. Toch is er nog veel meer te vertellen over zonlicht. In deze blog ga ik jullie dan ook meer informatie geven over de verschillende vormen van UV-stralen, de invloed op de huid en geef ik praktische tips.

exfolieren peeling

Exfoliëren kun je leren

Je hebt het woord vast wel eens gehoord: exfolianten. De één weet meteen waar het over gaat, maar voor de ander is het een lastig begrip. Tijd dus om jullie meer te vertellen over exfolianten