pH-waarde: wat betekent dit voor de huid?

hand in het water

pH-waarde: wat betekent dit precies? We hebben er vast wel eens van gehoord, maar nog veel mensen weten niet goed wat ermee bedoeld wordt. Zo heeft onze huid ook een pH-waarde. Het hebben van de juiste pH-waarde is van groot belang om de huid goed in balans te houden. Tijd om in deze blog meer aandacht te besteden aan de pH-waarde van de huid.

pH-waarde: wat betekent het begrip?

Een ander woord voor pH-waarde is ook wel zuurgraad. De pH-waarden worden uitgedrukt in cijfers tussen de 0 en 14. Hierbij is 0 extreem zuur en 14 extreem basisch. Een vloeistof is zuur wanneer de pH-waarde onder de 7 ligt. Een vloeistof is basisch wanneer de pH-waarde boven de 7 ligt. We spreken over pH-neutraal als de pH-waarde exact 7 is.

ph-waarde alkalisch zuur

De pH-waarde van de huid

De bovenste huidlaag bevat dode huidcellen, talg en zweet en heeft een pH-waarde tussen de 4,5 en 5.5. Dit betekent dat de huid zuur is en dat is niet voor niets. Goede bacteriën houden namelijk van een zure omgeving en slechte bacteriën worden daarmee buiten gehouden. Daarnaast heeft een zure huid minder last van vochtverlies en huidveroudering. Wil je graag meer weten hoe je preventief kunt werken aan huidverouderingsverschijnselen? Lees dan eens deze blog

Het is dus belangrijk dat de pH-waarde niet verstoord raakt. Wanneer dit wel gebeurt, kunnen er klachten ontstaan zoals acne, irritaties, een droge huid, allergieën of bijvoorbeeld eczeem.

Welke factoren kunnen de pH-waarde van de huid aantasten?

Er zijn verschillende factoren die de pH-waarde van de huid kunnen aantasten, namelijk:

  1. Het gebruik van ouderwetse zepen en agressieve producten.
    Ouderwetse zepen hebben vaak een pH-waarde van ongeveer 8-9. Door het gebruik van deze producten zal de pH-waarde van de huid omhoog gaan. Daarnaast kunnen agressieve en sterk ontvettende producten op de huid ervoor zorgen dat barrièrefunctie en daarmee de pH-waarde wordt aangetast. Kies dus liever voor milde producten met een pH-waarde die dichtbij die van de huid ligt.

  2. Veelvuldig en lang gebruik van water op de huid.
    De pH-waarde van het water in Nederland ligt rond de 8. Wanneer je lang doucht of de huid vaak reinigt met water, dan zal de pH-waarde van de huid dus omhoog schieten. Het kan vervolgens enkele uren duren voordat de pH-waarde weer is herstelt. Douche dus niet te lang en reinig de huid niet vaker dan 2 keer per dag.
handen wassen water zeep

pH-neutraal op productverpakkingen

Je bent het begrip ‘pH-neutraal’ vast wel eens tegengekomen op de verpakking van huidverzorgingsproducten. Met pH-neutraal op huidproducten wordt echter geen pH-waarde van 7 bedoeld, maar wel een pH-waarde die dichtbij de waarde van de huid ligt. Dit is echter niet te garanderen. Het kan namelijk zo zijn dat het product wel dezelfde pH-waarde heeft als de huid, maar dat er andere irriterende en agressieve ingrediënten zoals bijvoorbeeld alcohol aan het product zijn toegevoegd. Hierdoor raakt de barrière van de huid alsnog beschadigd waardoor de pH-waarde wordt aangetast.

Vrijblijvend huidadvies

NVB huidzorg is een praktijk voor huidtherapie in de omgeving Bavel, Breda, Ulvenhout, Chaam en omstreken. Als erkende HBO-gediplomeerde huidtherapeut van NVB huidzorg help ik jou graag verder om huidklachten te verminderen. Wil jij graag weten wat NVB huidzorg voor jou kan betekenen? Neem dan gerust eens contact op voor een vrijblijvende intake. Tijdens deze intake nemen we jouw hulpvraag samen door en bekijken we de huid. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld zodat jij precies weet hoe jouw klachten aangepakt kunnen worden. 

NVB huidzorg
Beemd 6
4854SC Bavel

T: 0638780020
M: info@nvbhuidzorg.nl

Aangesloten bij:

Openingstijden:
Donderdagen 08:30 – 21:00 uur

Volg ons ook via:

Wellicht vind je deze blogs ook interessant

dermatologisch getest hypoallergeen ph-neutraal

DERMATOLOGISCH GETEST, HYPOALLERGEEN EN PH-NEUTRAAL: WAT ZEGT DAT NU PRECIES?

Dermatologisch getest, hypoallergeen en pH-neutraal: we zien deze woorden regelmatig verschijnen op de verpakking van huidverzorgingsproducten. Maar wat zegt dit nu eigenlijk over het product? Tijd om deze drie begrippen eens onder de loep te nemen.

huidverzorging huidproducten

Huidverzorging do's and don'ts

Hedendaags weten we steeds beter hoe we onze huid moeten verzorgen. Veel informatie is namelijk te vinden op het internet. Het is soms echter lastig om tussen alle informatie op het internet te filteren wat nu daadwerkelijk waar is en wat met een korreltje zout genomen moet worden. Ik kom dan ook in de praktijk nog vaak situaties tegen waarbij mensen de huid op een verkeerde manier verzorgen waardoor soms huidproblemen ontstaan of verergeren. Tijd dus om eens aandacht te besteden aan de do’s and don’ts omtrent de huidverzorging.