Ingrediënten in huidverzorging: vanaf welke concentratie werken ze?

ingrediënten in huidverzorging

Ingrediënten in huidverzorgingsproducten: zijn de concentraties wel hoog genoeg om voldoende werkzaam te kunnen zijn? Fabrikanten maken er namelijk gretig gebruik van. Zo mogen ze op de verpakking in grote letters reclame maken over de ingrediënten die verwerkt zijn in een product, ook al is de concentratie vrijwel nihil. Hierdoor koop je als consument uiteindelijk een product wat niks doet voor de huid. Zelf heb ik hier vroeger ook vaak mee te maken gehad…

Voordat ik de opleiding huidtherapie ben gaan volgen, kocht ik regelmatig huidverzorgingsproducten bij de drogist. Hierbij keek ik niet goed naar wat er allemaal in het product verwerkt was. Na het afronden van de opleiding ben ik me bewust geworden van wat ik allemaal kocht. Ik ben kritisch gaan kijken naar de ingrediëntenlijsten. Uiteindelijk bleek dat ik bijna al mijn huidverzorgingsproducten weg kon gooien omdat de werkzame stoffen vrijwel allemaal als één van de laatste ingrediënten op de ingrediëntenlijst stonden. Tijd dus om in deze blog aandacht te besteden aan de meest bekende ingrediënten en vanaf welke concentraties ze werkzaam zijn.

Plaats van werkzame stoffen in de ingrediëntenlijst

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat niet altijd de concentratie van werkzame stoffen op de verpakking vermeld staat. In dat geval dien je dus zelf te kijken naar de ingrediëntenlijst. Over het algemeen zullen ingrediënten met een concentratie van 5% of hoger in de eerste regel vermeld staan op de ingrediëntenlijst. Concentraties van 0,5-5% zullen over het algemeen vermeld staan in de eerste 30-40% van de ingrediëntenlijst. Je kunt hiermee echter nooit de precieze concentratie achterhalen. Het ene product bevat namelijk veel meer en andere ingrediënten dan het andere product. Wanneer je erg twijfelt of je product wel voldoende werkzame stoffen bevat, dan zou je mogelijk contact op kunnen nemen met de desbetreffende leverancier.

Salicylzuur: het ingrediënt voor iemand met een vette en onzuivere huid

Salicylzuur is vet oplosbaar en werkt hierdoor talgoplossend. Daarnaast werkt salicylzuur antibacterieel, ontstekingsremmend en worden de dode huidcellen verwijderd. Hierdoor is salicylzuur een ideaal ingrediënt wanneer iemand last heeft van een vette huid, acne en mee-eters. Salicylzuur is werkzaam in een concentratie van 0,5-2%. Salicylzuur wordt ook toegepast in peeling behandelingen die worden uitgevoerd door professionals. Hierbij worden meestal concentraties van 20-30% gebruikt.

Toskani Imperfection Peel Booster: intensieve gel op basis van 2% salicylzuur en 10% glycolzuur voor de vette en onzuivere huid
Dermaceutic Radiance Expert Brightening Cream: verhelderende crème op basis van 2% salicylzuur, amandelzuur en kojinezuur voor de onzuivere huid en pigmentvlekken
Dermaceutic Mask 15: masker op basis van 2% salicylzuur, 15% glycolzuur en bentoniet om een vette huid met acneklachten actief aan te pakken

acne huidverzorging salicylzuur

Glycolzuur: veelzijdig ingrediënt voor de verouderde of onzuivere huid

Glycolzuur is in staat om de dode huidcellen te verwijderen van de huid. Daarnaast werkt glycolzuur ontstekingsremmend en hydraterend. Door het gebruik van glycolzuur zal de huid gladder en zachter aanvoelen. De huid wordt daarnaast verfrist en onzuiverheden en pigmentvlekken kunnen verminderd worden. Glycolzuur in huidverzorgingsproducten is werkzaam vanaf 5%. In peeling behandelingen, die alleen uitgevoerd mogen worden door professionals, worden hogere concentraties gebruikt, namelijk 35-70%.

Dermaceutic Foamer 5: milde reiniger op basis van 5% glycolzuur
Dermaceutic Foamer 15: intensieve reiniger op basis van 15% glycolzuur
Dermaceutic Turn Over: intensieve nachtcrème op basis van 15% glycolzuur voor de verdikte en verouderde huid

Melkzuur: ideaal voor de drogere en gevoelige huid

Melkzuur zorgt ervoor dat het hydratatieniveau van de huid verbetert en dat de dode huidcellen op een milde wijze worden verwijderd. Daarnaast werkt melkzuur pigment oplichtend en antimicrobieel. Melkzuur is ideaal om in te zetten bij de drogere en gevoelige huid. Oppervlakkige pigmentvlekken kunnen worden aangepakt en ook ontstekingen en rosaceaklachten kunnen worden verminderd. De concentratie van melkzuur in huidverzorgingsproducten moet minstens minstens 2% zijn. Vanaf deze concentratie werkt melkzuur namelijk hydraterend. Vanaf een concentratie van 5% werkt melkzuur ook exfoliërend. Voor professioneel gebruik worden er meestal concentraties van 30-60% gebruikt.

Vitamine C: antioxidant die de huid bescherming geeft tegen huidveroudering

Vitamine C is een sterk antioxidant. Onze huidveroudering wordt verergerd doordat er vrije radicalen worden gevormd in de huid onder invloed van bijvoorbeeld UV-straling, roken, alcohol, stress en vervuilde lucht. Antioxidanten zijn echter in staat om deze vrije radicalen aan te pakken waardoor de huid als het ware wordt beschermd. Hierdoor is vitamine C een mooi ingrediënt dat ingezet kan worden tegen huidverouderingsverschijnselen. Daarnaast is vitamine C in staat om de huidteint te egaliseren en pigmentvlekken te verlichten. Vanaf een concentratie van 4% is vitamine C  werkzaam in huidverzorgingsproducten.

Dermaceutic C25 Crème:  zachte crème op basis van 25% vitamine C, A, E, B5 en polyfenolen 
Dermaceutic Tri Vita C30: intensief serum op basis van maar liefst 30% vitamine C, E en ferulinezuur

vitamine c huidverzorging

Vitamine E: het ingrediënt voor een huid die behoefte heeft aan herstel en bescherming

Vitamine E is net zoals vitamine C een antioxidant. Hierdoor kan vitamine E ingezet worden tegen huidverouderingsverschijnselen. Vitamine E zorgt er tevens voor dat je minder snel verbrand en dat andere ingrediënten dieper in de huid kunnen komen. Daarnaast zorgt vitamine E ervoor dat de barrièrefunctie van de huid verbetert. De combinatie van vitamine C en E is een gouden duo. Vitamine C is namelijk een instabiel ingrediënt. Door de combinatie met vitamine E zorg je ervoor dat vitamine C stabieler is en de werkzaamheid beter behouden blijft. Vitamine E is werkzaam vanaf een concentratie van 0,5%.

Dermaceutic K Ceutic: herstellende en beschermende crème op basis van vitamine C, E en K. Bevat daarnaast SPF 50

Retinol: één van de beste ingrediënten tegen huidveroudering

Retinol, ook wel een afgeleide van vitamine A, is één van de beste ingrediënten die ingezet kan worden tegen huidverouderingsverschijnselen. Retinol werkt celvernieuwend en is in staat om de collageen- en elastineproductie te stimuleren. Hierdoor worden rimpels en lijntjes actief aangepakt. Daarnaast is retinol, net zoals vitamine C en E, een antioxidant waardoor het een beschermende functie heeft. Ook kan retinol acneklachten en pigmentvlekken actief aanpakken. In studies is er voornamelijk onderzoek gedaan naar concentraties van 0,4-1%. In Europa wordt een bovengrens van 0,3% geadviseerd aangezien retinol de huid soms kan irriteren. Toch kom je alsnog hogere concentraties tegen. De hogere concentraties hebben een betere werkzaamheid. Wel moet er opgelet worden als je last hebt van een gevoelige huid.

Dermaceutic Activ Retinol 0.5: serum op basis van 0,5% retinol, vitamine C, E, ceramiden en panthenol 
Dermaceutic Activ Retinol 1.0: intensief serum op basis van 1% retinol, vitamine C, E, ceramiden en panthenol 
Renophase Retinol (AG) crème: zachte crème op basis van 2,5% ingekapseld retinol voor de gevoelige huid

Vrijblijvend huidadvies

NVB huidzorg is een praktijk voor huidtherapie in de omgeving Bavel, Breda, Ulvenhout, Chaam en omstreken. Als erkende HBO-gediplomeerde huidtherapeut van NVB huidzorg help ik jou graag verder om huidklachten te verminderen. Wil jij graag weten wat NVB huidzorg voor jou kan betekenen? Neem dan gerust eens contact op voor een vrijblijvende intake. Tijdens deze intake nemen we jouw hulpvraag samen door en bekijken we de huid. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld zodat jij precies weet hoe jouw klachten aangepakt kunnen worden. 

NVB huidzorg
Beemd 6
4854SC Bavel

T: 0638780020
M: info@nvbhuidzorg.nl

Aangesloten bij:

Openingstijden:
Donderdagen 08:30 – 21:00 uur

Volg ons ook via:

Wellicht vind je deze blogs ook interessant?

dermatologisch getest hypoallergeen ph-neutraal

DERMATOLOGISCH GETEST, HYPOALLERGEEN EN PH-NEUTRAAL: WAT ZEGT DAT NU PRECIES?

Dermatologisch getest, hypoallergeen en pH-neutraal: we zien deze woorden regelmatig verschijnen op de verpakking van huidverzorgingsproducten. Maar wat zegt dit nu eigenlijk over het product? Tijd om deze drie begrippen eens onder de loep te nemen.

huidverzorging huidproducten

Huidverzorging do's and dont's

Hedendaags weten we steeds beter hoe we onze huid moeten verzorgen. Veel informatie is namelijk te vinden op het internet. Het is soms echter lastig om tussen alle informatie op het internet te filteren wat nu daadwerkelijk waar is en wat met een korreltje zout genomen moet worden. Ik kom dan ook in de praktijk nog vaak situaties tegen waarbij mensen de huid op een verkeerde manier verzorgen waardoor soms huidproblemen ontstaan of verergeren. Tijd dus om eens aandacht te besteden aan de do’s and don’ts omtrent de huidverzorging.