Gerstekorrels, wat kun je ertegen doen?

Gerstekorrels

Gerstekorrels, ook wel milia genoemd, zijn witte harde bultjes die in het gezicht voorkomen, voornamelijk rondom de ogen. Gerstekorrels kunnen soms verward worden met puistjes. Bij puistjes zijn de poriën echter verstopt geraakt met talg (huidvet) terwijl er bij gerstekorrels juist sprake is van een verstopping van keratine. Keratine is een eiwit dat van nature aanwezig is bovenste huidlaag.

gerstekorrels

Hoe ontstaan gerstekorrels?

Gerstekorrels ontstaan doordat keratine de huid moeilijk kan verlaten waardoor het gaat ophopen en er een hard bultje wordt gevormd. Gerstekorrels komen voornamelijk voor op een droge of vochtarme huid. Ook na genezing van de huid kunnen gerstekorrels voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een zonverbranding of na cosmetische behandelingen. 

De bultjes zitten net onder de bovenste huidlaag waardoor ze zelf vrijwel niet uit te drukken zijn. Hoe langer de gerstekorrel aanwezig is in de huid, des te harder wordt de inhoud en des te lastiger is het om de gerstekorrel te verwijderen.

Behandeling van gerstekorrels

Gerstekorrels dienen alleen op een professionele manier verwijderd te worden, zoals bijvoorbeeld bij een huidtherapeut. Probeer dus zelf niet om de gerstekorrels te verwijderen aangezien dit voor littekens kan zorgen. Een huidtherapeut zal de gerstekorrel inprikken waarna de inhoud gemakkelijker verwijderd kan worden. Daarnaast kan er gekozen worden om coagulatie toe te passen. Coagulatie is een techniek waarbij verheven huidoneffenheden zoals gerstekorrels verwijderd kunnen worden met behulp van hitte. Bij NVB huidzorg wordt er gebruik gemaakt van de Cauteerstift waarmee huidoneffenheden heel precies en veilig aangestipt kunnen worden. 

Gerstekorrels verwijderen

Daarnaast kunnen huidverzorgingsproducten ervoor zorgen dat het ontstaan van nieuwe gerstekorrels voorkomen wordt. Zoals eerder benoemd komen gerstekorrels vaker voor op een droge of vochtarme huid. Kies dus voor hydraterende en beschermende huidverzorgingsproducten, zoals de Dermaceutic Hyal Ceutic, Renophase Newskin Hydra+ of de Toskani Total Recovery Cream.

Ook het gebruik van zuren, zoals glycolzuur, salicylzuur of retinol kunnen goed ingezet worden. Deze ingrediënten zorgen er namelijk voor dat de celvernieuwing gestimuleerd wordt waardoor het keratine minder gemakkelijk gaat verstoppen. Kies bijvoorbeeld voor huidverzorgingsproducten zoals de Dermaceutic Foamer 15, Toskani Imperfection Peel Booster of de Dermaceutic Activ Retinol 0.5.

Vrijblijvend huidadvies

NVB huidzorg is een praktijk voor huidtherapie in Bavel (omgeving Breda, Chaam, Ulvenhout en omstreken). Als erkende HBO-gediplomeerde huidtherapeut van NVB huidzorg help ik jou graag verder om huidklachten te verminderen. Wil jij graag weten wat NVB huidzorg voor jou kan betekenen? Neem dan gerust eens contact op voor een vrijblijvende intake. Tijdens deze intake nemen we jouw hulpvraag samen door en bekijken we de huid. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld zodat jij precies weet hoe jouw klachten aangepakt kunnen worden. 

NVB huidzorg
Beemd 6
4854SC Bavel

T: 0638780020
M: info@nvbhuidzorg.nl

Aangesloten bij:

Openingstijden:
Donderdagen 08:30 – 21:00 uur

Volg ons ook via:

Wellicht vind je deze blogs ook interessant

Acne puistjes

LAST VAN GISTPUISTJES IN PLAATS VAN ACNE

Loop jij al een langere tijd rond met puistjes en lijkt er niks te helpen tegen deze puistjes? Misschien heb jij dan wel last van gistpuistjes. Gistpuistjes kunnen namelijk erg lijken op puistjes die aanwezig zijn bij acne, maar de oorzaak en aanpak is verschillend. Tijd om in deze blog meer uitleg te geven over het ontstaan van gistpuistjes en wat er precies aan gedaan kan worden.

exfolieren peeling

EXFOLIËREN KUN JE LEREN

Je hebt het woord vast wel eens gehoord: exfolianten. De één weet meteen waar het over gaat, maar voor de ander is het een lastig begrip. Tijd dus om jullie meer te vertellen over exfolianten.