De invloed van voeding op onze huidveroudering

voeding huidveroudering

Tegenwoordig weten we steeds beter dat voeding van invloed kan zijn op onze huid. Er wordt steeds meer onderzoek naar gedaan en er is dus steeds meer over bekend. Zo kan een tekort of te veel aan bepaalde voedingsstoffen ervoor zorgen dat huidklachten ontstaan of juist verergeren. Benieuwd naar wat voeding allemaal voor invloed kan hebben op onze huidveroudering? Lees dan snel verder!

Hoe ontstaat huidveroudering?

Helaas krijgen we uiteindelijk allemaal te maken met huidveroudering, of we dit nu willen of niet. Vanaf ons 25e levensjaar neemt de collageen- en elastineproductie af. Collageen zorgt voor een gladde huid en elastine voor een stevige en elastische huid. Wanneer deze stofjes afnemen, zullen uiteindelijk rimpels, lijntjes en huidverslapping ontstaan. Het afnemen van deze stofjes onstaat deels door onze biologische huidveroudering, ook wel intrinsieke huidveroudering genoemd. Hier krijgt iedereen mee te maken en daar hebben we zelf geen invloed op. Echter, het afnemen van het collageen en elastine kan ook ontstaan door factoren van buitenaf, ook wel extrinsieke huidveroudering genoemd. Deze extrinsieke huidveroudering ontstaat door zonlicht, stress, roken, voeding, luchtverontreiniging, hormonen en hitte/wind. 

Welke voedingsstoffen kunnen huidveroudering verergeren?

Zoals in de vorige alinea benoemd, valt voeding onder de extrinsieke huidveroudering. Zo is uit onderzoek naar voren gekomen dat suikers ervoor kunnen zorgen dat de huid sneller veroudert. Wanneer er te veel suikers ingenomen worden, kunnen deze zich gaan binden aan de eiwitten in onze huid, waaronder het collageen en elastine. Deze binding wordt ook wel versuikering genoemd. Door deze binding zal het collageen en elastine gaan verharden waardoor het proces van huidveroudering versnelt. Probeer suikers in koek en snoep daarom zoveel mogelijk te vermijden. Kies daarnaast wat vaker voor koolhydraatarme producten met veel vezels, waaronder groenten, noten en zaden. Naast suikers heeft ook alcohol een negatief effect op onze huidveroudering. Alcohol zorgt er namelijk voor dat de huid makkelijker uitdroogt en minder gemakkelijk voedingsstoffen opneemt. 

Huidveroudering rimpels

Welke voedingsstoffen kunnen de huid beschermen tegen huidveroudering?

Gelukkig zijn er ook verschillende voedingsstoffen die ervoor kunnen zorgen dat we het proces van huidveroudering juist kunnen vertragen.

Antioxidanten tegen de vrije radicalen
Om de invloed van antioxidanten op onze huidveroudering beter te kunnen begrijpen, is het belangrijk om eerst wat meer te vertellen over vrije radicalen. Vrije radicalen spelen namelijk een rol bij onze huidveroudering. Vrije radicalen zijn zuurstofmoleculen. Wanneer we een te veel van deze zuurstofmoleculen in onze huid hebben, kunnen ze zich gaan binden aan de eiwitten en cellen in de huid, waaronder het DNA en collageen en elastine. Deze binding zorgt voor een beschadiging en dus een versnelde huidveroudering. Antioxidanten zijn stoffen die de huid juist bescherming bieden tegen deze vrije radicalen. Antioxidanten zitten voornamelijk in felle en diepgekleurde voedingsmiddelen zoals zwarte bessen, fambrozen, aardbeien, boerenkool, bietjes en tomaten. Probeer hierbij te kiezen voor zoveel mogelijk verschillende kleuren. 

Vitamine C
Vitamine C is een voorbeeld van een sterk antioxidant. Vitamine C heeft echter nog meer voordelen. Zo is vitamine C in staat om de collageenproductie te stimuleren. Vitamine C zit voornamelijk in fruit, groenten en koolsoorten. Probeer dus dagelijks een bron van vitamine C in te nemen. 

voeding vitamine c

Het innemen van collageen
Collageen kan ook direct verkregen worden uit de pezen, botten, kraakbeen of huiden van dierlijke bronnen zoals varken, rund of vis. Het innemen van dit collageen kan zorgen voor een betere hydratatie, elasticiteit en stevigheid van de huid. Kies dagelijks voor 1 tot 10 gram gehydrolyseerd collageen. 

Wat kun je nog meer toen tegen huidveroudering?

Naast voeding zijn er nog andere factoren van invloed op onze huidveroudering. Denk hierbij aan zonlicht, stress, roken, luchtverontreiniging, hormonen en hitte/wind. Het is dus belangrijk om ook naar deze factoren te kijken. Ben je nieuwsgierig naar wat je allemaal zelf nog kunt doen tegen huidveroudering? Lees dan eens deze blog. 

Vrijblijvend huidadvies

NVB huidzorg is een praktijk voor huidtherapie in de omgeving Bavel, Breda, Ulvenhout, Chaam en omstreken. Als erkende HBO-gediplomeerde huidtherapeut van NVB huidzorg help ik jou graag verder om huidklachten te verminderen. Wil jij graag weten  wat NVB huidzorg voor jou kan betekenen? Neem dan gerust eens contact op voor een vrijblijvende intake. Tijdens deze intake nemen we jouw hulpvraag samen door en bekijken we de huid. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld zodat jij precies weet hoe jouw klachten aangepakt kunnen worden. 

Huidtherapeut NVB huidzorg huidtherapie en laserpraktijk

Wellicht vind je deze blogs ook interessant

zon zonnebrandcreme

DE INVLOED VAN ZONLICHT OP DE HUID

We zijn ons steeds beter bewust aan het worden van de effecten van de zon. Van veel (onbeschermde) zonblootstelling is bekend dat het de kans op huidkanker kan vergroten. Vooral zonblootstelling en verbranding op jonge leeftijd is een risicofactor. Zonlicht heeft echter ook voordelen. Zo wordt er vitamine D aangemaakt in de huid en voel je je gelukkiger. Toch is er nog veel meer te vertellen over zonlicht. In deze blog ga ik jullie dan ook meer informatie geven over de verschillende vormen van UV-stralen, de invloed op de huid en geef ik praktische tips.

Pigmentvlekken sproeten

Wat zijn pigmentvlekken?

In de huid bevinden zich pigmentcellen. Deze pigmentcellen produceren melanine (pigment) waardoor de huid een bruine kleur krijgt. Zo maakt iemand met een lichte huidskleur minder melanine aan dan iemand met een donkere huidskleur. Onder invloed van UV-straling kunnen de pigmentcellen meer melanine aanmaken waardoor de huid bruiner gaat kleuren. Wanneer de pigmentcellen echter beschadigd raken, zal er een overproductie plaatsvinden van melanine waardoor donkere vlekken ontstaan. Er zijn veel verschillende vormen van pigmentvlekken en iedere vorm kan weer een andere oorzaak hebben. In deze blog zal ik de vier meest voorkomende vormen toelichten.

NVB huidzorg
Beemd 6
4854SC Bavel

T: 0638780020
M: info@nvbhuidzorg.nl

Openingstijden:
Klik hier voor de actuele openingstijden

NVB huidzorg is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).