Acne: oorzaken en tips om acne te verminderen

acne onzuiverheden puistjes

Acne is een huidaandoening waarbij er sprake is van puistjes, onzuiverheden en/of mee-eters. Wil je graag weten hoe je puistjes kunt verminderen? Of ben je vooral nieuwsgierig naar hoe acne ontstaat of welke factoren er allemaal van invloed zijn? Lees of kijk dan snel mee. Er zal uitgelegd worden hoe acne ontstaat, wat de rol is van hormonen bij acne, welke factoren er allemaal van invloed zijn, wat er tegen acne gedaan kan worden en welke huidverzorgingsproducten geschikt zijn om acne te verminderen.

Hoe ontstaat acne?

Bij acne is er sprake van een ontsteking rondom de talgklieren. De talgklieren in de huid maken te veel talg aan. Daarnaast is het verhoorningsproces in de huid verstoord geraakt. Hierdoor heeft de huid moeite om dode huidcellen af te stoten. Door deze combinatie zal het talg in de huid gemakkelijker gaan ophopen waardoor mee-eters, ook wel comedonen genoemd, kunnen ontstaan. Ook kunnen bacteriën in de huid ervoor zorgen dat het opgehoopte talg gaat onsteken met puistjes en papels tot gevolg. 

 

Factoren die van invloed zijn bij het ontstaan van acne

Meestal is acne zichtbaar in te pubertijd aangezien er in deze periode veel hormonale veranderingen plaatsvinden.  Acne kan echter ook op latere leeftijd voorkomen. Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op acne, waaronder stress, hormonale schommelingen zoals de pubertijd en zwangerschapsperiode, voeding, bepaalde medicijnen waaronder corticosteroïden en anti-epileptica, wrijving en druk op de huid, oliehoudende en chemische producten en slechte hygiëne.

Vooral over voeding is nog niet altijd veel duidelijk. Zo is tot op heden bewezen dat zuivel en snelle koolhydraten acne kunnen verergeren. Met snelle koolhydraten worden voedingsmiddelen zoals chips, koek, snoep en witte pasta/rijst/brood bedoeld. Deze producten bevatten veel suikers en weinig vezels. Hierdoor worden de suikers snel opgenomen in het bloed wat uiteindelijk kan zorgen voor een toename van insuline. Insuline zorgt vervolgens voor een verhoogde talgproductie wat weer kan leiden tot (meer) acneklachten. Zoals eerder genoemd kan ook zuivel acne verergeren. In zuivelproducten komen namelijk hormoonachtige stoffen voor die acne kunnen verergeren. Van andere voedingsmiddelen is tot dusver nog niet bewezen dat het van invloed is op acne. Heb jij echter het idee dat je huid onrustiger wordt van bijvoorbeeld chocolade of varkensvlees? Probeer dan deze voedingsmiddelen alsnog te laten staan. Wellicht heeft jouw lichaam een hogere gevoeligheid voor deze voedingsmiddelen waardoor er gemakkelijk puistjes en onzuiverheden kunnen ontstaan. 

Tips om acne te verminderen

Wil je graag weten wat je kunt doen om acne te verminderen? Kijk dan eens naar de volgende tips:

 • Uitzoeken welke factoren mogelijk van invloed kunnen zijn op jouw huid. Heb je bijvoorbeeld veel stress, dan is het belangrijk om dit eerst aan te pakken aangezien dit acneklachten kan verergeren. Gebruik je medicijnen die acne kunnen veroorzaken? Probeer dan in overleg met de arts te kijken of de medicatie wellicht veranderd zou kunnen worden.
 • Ben jij een vrouw en heb je veel last van acne rondom de mond of bij de kaaklijn en hals? Dan kan het zijn dat hormonen van grote invloed zijn. Het kan in dat geval raadzaam zijn om te kiezen voor een anticonceptiepil met anti-androgenen. Deze pil werkt tegen de mannelijke hormonen waardoor acne kan verminderen. Overleg dit met de arts.
 • Probeer daarnaast om voor minstens 6 weken zuivelproducten en snelle koolhydraten te laten staan om te kijken wat dit voor werking heeft op de huid. 
 • Zorg ervoor dat je voldoende omega 3 vetzuren, zink en vitamine A binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen zitten voornamelijk in de volgende voedingsmiddelen.
  Omega 3: vette vis zoals zalm, haring, makreel en ansjovis
  Zink: granen, amandelen, kip, rood vlees, schaaldieren, pompoenzaden, peulvruchten, knoflook, champignons, aardappelen, druiven
  Vitamine A: zalm, visolie, spinazie, wortelen, broccoli, leverpastei
 • Verschoon om de dag je kussensloop en was deze op minimaal 60 graden. Bacteriën kunnen zich makkelijk gaan nestelen in de stof wat uiteindelijk voor meer puistjes zou kunnen zorgen. 
 • Raak je huid zo min mogelijk aan met je handen aangezien hier veel bacteriën op zitten.
 • Gebruik geen agressieve huidverzorgingsproducten, waaronder ouderwetse zepen of bijvoorbeeld producten met alcohol of parfum. Dit kan de huid uit balans brengen met mee-eters en puistjes tot gevolg.

ACne verminderen bij de huidtherapeut

Bij NVB huidzorg kunnen we peelings inzetten om acneklachten te verminderen. Peelings zijn vloeistoffen die aangebracht worden op de huid om de dode huidcellen te verwijderen, het talg te verminderen en om ontstekingen te remmen. Hierdoor zullen puistjes en onzuiverheden verwijderd worden waardoor de huid er weer frisser en egaler uit gaat zien. Heb je voornamelijk last van littekens die zijn ontstaan na acne? Dan kun je bij NVB huidzorg terecht voor dermapen behandelingen. De dermapen is een pen met miniscule naaldjes die op een hoog tempo in de huid vibreren. Hierdoor wordt de huid gestimuleerd om te vernieuwen waardoor littekens zullen verminderen en vervagen. 

ACne verminderen met de juiste huidverzorgingsproducten

Ook het inzetten van de juiste huidverzorgingsproducten kan van grote meerwaarde zijn in het behandelen van acne. Zo kunnen specifieke ingrediënten waaronder glycolzuur en salicylzuur ervoor zorgen dat de dode huidcellen verwijderd worden waardoor het talg minder gemakkelijk zal ophopen. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat de talgproductie vermindert en ontstekingen geremd worden. 

dermaceutic foamer 15

Dermaceutic Foamer 15

Intensieve exfoliërende reiniger op basis van 15% glycolzuur. Geschikt voor alle huidtypen behalve de gevoelige huid.

toskani imperfection peel booster

Toskani Imperfection Peel Booster

Intensieve crème op basis van 10% glycolzuur en 2% salicylzuur voor de vette en onzuivere huid.

dermaceutic hyal ceutic

Dermaceutic Hyal Ceutic

Hydraterende satijnzachte crème op basis van hyaluronzuur, aloë vera, jojoba olie en vitamine E. Geschikt voor de normale tot vette huid.

dermaceutic sun ceutic tinted

Dermaceutic Sun Ceutic Tinted

Getinte zonnebrandcrème (SPF50) voor de normale tot vette huid.

Vrijblijvend huidadvies

NVB huidzorg is een praktijk voor huidtherapie in de omgeving Bavel, Breda, Ulvenhout, Chaam en omstreken. Als erkende HBO-gediplomeerde huidtherapeut van NVB huidzorg help ik jou graag verder om huidklachten te verminderen. Wil jij graag weten  wat NVB huidzorg voor jou kan betekenen? Neem dan gerust eens contact op voor een vrijblijvende intake. Tijdens deze intake nemen we jouw hulpvraag samen door en bekijken we de huid. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld zodat jij precies weet hoe jouw klachten aangepakt kunnen worden. 

Huidtherapeut NVB huidzorg huidtherapie en laserpraktijk

Wellicht vind je deze blogs ook interessant

grove porien mee-eters

VETTE HUID: WAT ZIJN DE KLACHTEN, OORZAKEN EN TIPS?

Een vette huid komt vaak voor, echter is dit nog niet voor iedereen gemakkelijk te herkennen. Bij een vette huid komen verschillende klachten voor die met behulp van de juiste adviezen kunnen verminderen. In deze blog zal er meer verteld worden over het klachtenbeeld, de oorzaken en tips wanneer je last hebt van een vette huid.

Acne puistjes

Last van gistpuistjes in plaats van acne

Loop jij al een langere tijd rond met puistjes en lijkt er niks te helpen tegen deze puistjes? Misschien heb jij dan wel last van gistpuistjes. Gistpuistjes kunnen namelijk erg lijken op puistjes die aanwezig zijn bij acne, maar de oorzaak en aanpak is verschillend. Tijd om in deze blog meer uitleg te geven over het ontstaan van gistpuistjes en wat er precies aan gedaan kan worden.

NVB huidzorg
Beemd 6
4854SC Bavel

T: 0638780020
M: info@nvbhuidzorg.nl

Openingstijden:
Klik hier voor de actuele openingstijden

NVB huidzorg is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).