Zonbescherming: feiten en fabels

zonbescherming

We zitten alweer in de zomerperiode. De zon schijnt in deze periode vaak en de kracht van zon is sterk. Zonbescherming is in deze periode is dus een echte must. Online kun je veel lezen over zonbescherming, maar wat is nou een feit of fabel? Kom erachter in deze blog. 

ZOnlicht op de huid

Zonlicht bestaat uit UVA-, UVB-, en UVC-stralen. Hierbij wordt UVC geblokkeerd door de ozonlaag waardoor deze straling niet op onze huid kan komen. UVA en UVB komen echter wel op onze huid terecht. De UVA-stralen komen het diepst in onze huid en zijn verantwoordelijk voor DNA-schade en huidveroudering. Van deze straling kunnen we niet verbranden. De UVB-stralen daarentegen komen minder diep in onze huid en zijn vooral verantwoordelijk voor verbranding en bruine verkleuring van onze huid. Naast de negatieve invloed op de huid heeft zonlicht echter ook verschillende positieve effecten. Denk bijvoorbeeld aan de aanmaak van vitamine D, een beter humeur en een verbetering van verschillende huidziektes. Zonbescherming is dus belangrijk, maar we hoeven de zon niet volledig te vermijden. 

UV straling

Feiten en fabels over zonbescherming

Nu we meer weten over zonlicht en het belang van zonbescherming kunnen we dieper ingaan op de feiten en fabels rondom zonbescherming.

Op bewolkte dagen hoef je jezelf niet in te smeren
FABEL. Ongeveer 80% van de zonnestralen kunnen gewoon door de wolken heen komen. Ook op bewolkte dagen is het dus belangrijk om je goed in te smeren. 

Een zonnebankkuur zorgt ervoor dat je huid goed wordt voorbereid voor een zonvakantie
FABEL. De huid krijgt door de zonnebank een bruine kleur, maar dit biedt nauwelijks bescherming. Het is mogelijk dat je de eerste dagen wat minder snel lijkt te verbranden, maar de huid loopt wel degelijk DNA-schade op. Daarnaast bevat de zonnebank veel meer UVA-straling dan ‘echt’ zonlicht. Hierdoor loopt de huid alleen al door de zonnebank veel schade op.

Ook achter glas is het verstandig om jezelf in te smeren tegen de zon
FEIT. UVA-stralen kunnen namelijk door glas heen komen, terwijl dit bij UVB-stralen nauwelijks het geval is. Zoals eerder benoemd zorgt UVA voor huidveroudering. Je kunt achter glas weliswaar niet verbranden, maar zonbescherming is dus wel belangrijk om de invloed op onze huidveroudering te beperken.

Met een SPF 50 is je huid voor 100% beschermd tegen de zon 
FABEL. Helaas is er geen enkel zonnebrandproduct dat de huid voor 100% kan beschermen. Een SPF 50 zorgt namelijk voor 98% bescherming. Dit is ook de reden dat je alsnog bruin kunt verkleuren ondanks dat je jezelf goed insmeert. 

Je moet zonbescherming om de 2 uur aanbrengen voor een optimale bescherming
FEIT. De werking van een zonnefilter verliest zijn kracht na 2 uur. Daarnaast neemt de werkzaamheid ook af door bijvoorbeeld wrijving of zweten. In de zomermaanden is het daarom belangrijk om de huid om de 2 uur in te smeren.

Voor het beschermen van je gezicht heb je een halve theelepel aan SPF nodig.
FEIT. Meestal gebruiken we te weinig zonbescherming op de huid. Daarom is het belangrijk om de theelepel regel aan te houden. Voor het gezicht geldt een halve theelepel. Voor je romp zijn er 2 theelepels nodig en voor je armen en benen 4 theelepels. 

vrijblijvend huidadvies

Wil jij graag je huid beter gaan beschermen, maar weet je niet met welke producten je dit het beste kunt doen? Of heb je een andere vraag? Neem dan gerust eens contact met ons op, we helpen je graag verder!

Wellicht vind je deze blogs ook interessant

moedervlek herkennen

Herkennen van verdachte (moeder)vlekken

Helaas stijgt het aantal mensen die te maken krijgen met huidkanker. Er zijn drie verschillende vormen van huidkanker, namelijk een basaalcelcarcinoom, een plaveiselcelcarcinoom en een melanoom. Hierbij is een melanoom een agressieve vorm van huidkanker. Jaarlijks worden er 7000 mensen gediagnosticeerd met een melanoom.

Pigmentvlekken sproeten

Wat zijn pigmentvlekken?

In de huid bevinden zich pigmentcellen. Deze pigmentcellen produceren melanine (pigment) waardoor de huid een bruine kleur krijgt. Zo maakt iemand met een lichte huidskleur minder melanine aan dan iemand met een donkere huidskleur. Onder invloed van UV-straling kunnen de pigmentcellen meer melanine aanmaken waardoor de huid bruiner gaat kleuren. Wanneer de pigmentcellen echter beschadigd raken, zal er een overproductie plaatsvinden van melanine waardoor donkere vlekken ontstaan. Er zijn veel verschillende vormen van pigmentvlekken en iedere vorm kan weer een andere oorzaak hebben. In deze blog zal ik de vier meest voorkomende vormen toelichten.