Zijn foundations slecht voor je huid of niet?

foundation

Op het internet lees je vaak dat foundations slecht zijn voor de huid. Zo zou je huid niet meer kunnen ademen en makkelijk verstopt raken. Hierdoor kunnen puistjes en onzuiverheden ontstaan. Ook zouden foundations de huid kunnen uitdrogen waardoor de huid sneller veroudert. Maar is deze informatie wel helemaal juist? In deze blog zal je achter het antwoord komen. 

Foundations slecht of niet?

Het antwoord op deze vraag is zowel ja als nee. Er zijn inderdaad foundations die een negatieve invloed kunnen hebben op de huid. Er zijn echter foundations die wel goed verdragen worden en veilig gebruikt kunnen worden op de huid. Het is allereerst belangrijk om te kijken of er geen irriterende ingrediënten zijn toegevoegd aan de foundations. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

-Parfum en etherische oliën
-Alcohol (met uitzondering van Cetyl-, Stearyl-, Cetearyl-, Myristyl-, en Behenyl alcohol
-Conserveringsmiddelen (parabenen en phenoxyethanol)
-Irriterende ingrediënten zoals munt, eucalyptus en o.a. lavendel

Bovengenoemde stoffen kunnen de huid irriteren en gevoelig maken. Hierdoor kunnen uiteindelijk huidklachten ontstaan of verergeren en dat wil je natuurlijk niet. Bekijk dus altijd eerst de ingrediëntenlijst voordat je een product koopt.

foundation

Kunnen foundations acne verergeren?

Juist voor mensen met acne kan het erg fijn zijn om een foundation te gebruiken. Op deze manier vallen de onzuiverheden en puistjes minder op. Maar is het zo dat foundations acne kunnen verergeren? Ook hierbij is het antwoord zowel ja als nee. Er zijn ingrediënten die puistjes kunnen verergeren. De term comedogeen wordt gebruikt om aan te geven of een ingrediënt verstoppend werkt op de huid waardoor onzuiverheden kunnen ontstaan. Er is in het verleden onderzoek gedaan in hoeverre bepaalde ingrediënten comedogeen zijn. Hieruit bleek dat de volgende ingrediënten een hogere kans hebben om comedogeen te zijn:

 • Kokosolie
 • Cacaoboter
 • Isodecyl oleate
 • Isopropyl myristate
 • Isopropyl palmitate
 • Isostearyl neopentanoate
 • Isopropyl isostearate
 • Isocetyl stearate
 • Decyl oleate
 • Myristyl lactate
 • Myristle myristate

Er moet wel duidelijk bij vermeld worden dat de onderzoeken zijn verricht op de rug van mensen of op proefdieren. Daarnaast zijn de ingrediënten in hoge concentraties getest waarbij de concentraties in huidverzorgingsproducten heel laag zijn. Tevens is er geen onderzoek gedaan naar het effect als verschillende ingrediënten worden gecombineerd. De onderzoeken zijn dus niet heel betrouwbaar en het kan zijn dat de bovengenoemde ingrediënten voor jou niet comedogeen zijn. Heb je echter een foundation en heb je het idee dat je hiervan puistjes krijgt? Dan kan het aan te raden zijn om eens te kijken naar de bovengenoemde ingrediënten. Daarnaast kunnen de eerder benoemde irriterende ingrediënten ervoor zorgen dat de huid onrustig wordt waardoor puistjes en onzuiverheden ontstaan of verergeren. Check dus altijd goed de ingrediëntenlijst.

Tips & tricks voor het kopen en gebruiken van foundations

 • Controleer de ingrediëntenlijst en kijk of er geen irriterende ingrediënten zijn verwerkt in de foundations. 
 • Heb je het idee dat je puistjes krijgt van je foundation? Controleer dan ook eens op de eerder genoemde comedogene stoffen.
 • Heb je een acnegevoelige huid? Kies dan voor een luchtig product. Laat vettere producten liever achterwege.
 • Vermijd foundations die in een pot zitten. Hierin kunnen bacteriën zich gemakkelijk nestelen wat uiteindelijk huidklachten kan verergeren. Kies daarentegen liever voor een tube of een luchtdichte verpakking.
 • Kies voor een foundation waaraan kalmerende en herstellende ingrediënten zijn toegevoegd, zoals bijvoorbeeld aloë vera, hyaluronzuur en antioxidanten. Hierdoor kunnen foundations juist huidverbeterend werken.
 • Reinig de huid in de avond goed met milde reinigingsproducten om de foundation te verwijderen. Ga nooit slapen met foundation aangezien dit ook voor een onrustige huid kan zorgen.
 • Breng je foundation aan met je vingertoppen. Zorg ervoor dat je handen van tevoren gewassen zijn. Gebruik liever geen kwasten aangezien bacteriën hier makkelijker in kunnen nestelen.

Oxygenetix huidverbeterende foundations

Bij NVB huidzorg hebben we een lange tijd gezocht naar een huidvriendelijke foundation. Na veel testen en proberen hebben we gekozen voor de foundations van Oxygenetix. Oxygenetix foundations zijn speciaal ontworpen om de huid in optimale conditie te brengen. De foundations sluiten de huid niet af en bevatten unieke ingrediënten met een kalmerende, herstellende en anti-bacteriële werking op de huid.  De foundations zijn geschikt voor alle huidtypes, zelfs de meest gevoelige en kwetsbare huid. Ze kunnen zelfs na cosmetische behandelingen worden aangebracht om de huid sneller te laten herstellen.

oxygenetix foundations

Vrijblijvend huidadvies

NVB huidzorg is een praktijk voor huidtherapie en lasertherapie in de omgeving Bavel, Breda, Ulvenhout, Chaam en omstreken. Als erkende HBO-gediplomeerde huidtherapeut van NVB huidzorg help ik jou graag verder om huidklachten te verminderen. Wil jij graag weten wat NVB huidzorg voor jou kan betekenen? Neem dan gerust eens contact op voor een vrijblijvende intake. Tijdens deze intake nemen we jouw hulpvraag samen door en bekijken we de huid. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld zodat jij precies weet hoe jouw klachten aangepakt kunnen worden. 

Huidtherapeut NVB huidzorg huidtherapie en laserpraktijk

Wellicht vind je deze blogs ook interessant

ingrediënten in huidverzorging

INGREDIËNTEN IN HUIDVERZORGING: VANAF WELKE CONCENTRATIE WERKEN ZE?

Ingrediënten in huidverzorgingsproducten: zijn de concentraties wel hoog genoeg om voldoende werkzaam te kunnen zijn? Fabrikanten maken er namelijk gretig gebruik van. Zo mogen ze op de verpakking in grote letters reclame maken over de ingrediënten die verwerkt zijn in een product, ook al is de concentratie vrijwel nihil. Hierdoor koop je als consument uiteindelijk een product wat niks doet voor de huid. Zelf heb ik hier vroeger ook vaak mee te maken gehad…Tijd dus om in deze blog aandacht te besteden aan de meest bekende ingrediënten en vanaf welke concentraties ze werkzaam zijn.

dermatologisch getest hypoallergeen ph-neutraal

DERMATOLOGISCH GETEST, HYPOALLERGEEN EN PH-NEUTRAAL: WAT ZEGT DAT NU PRECIES?

Dermatologisch getest, hypoallergeen en pH-neutraal: we zien deze woorden regelmatig verschijnen op de verpakking van huidverzorgingsproducten. Maar wat zegt dit nu eigenlijk over het product? Tijd om deze drie begrippen eens onder de loep te nemen.

NVB huidzorg
Beemd 6
4854SC Bavel

T: 0638780020
M: info@nvbhuidzorg.nl

Openingstijden:
Klik hier voor de actuele openingstijden

NVB huidzorg is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).