Vette huid: wat zijn de klachten, oorzaken en tips?

grove porien mee-eters

Een vette huid komt vaak voor, echter is dit nog niet voor iedereen gemakkelijk te herkennen. Bij een vette huid komen verschillende klachten voor die met behulp van de juiste adviezen kunnen verminderen. In deze blog zal er meer verteld worden over het klachtenbeeld, de oorzaken en tips wanneer je last hebt van een vette huid.

Een vette huid herkennen

Iedere huid maakt talg (huidvet) aan via de talgklieren. Wanneer deze talgproductie te hoog is, zal er een vette huid ontstaan. Een vette huid is te herkennen aan een glimmend huidoppervlak. Ook zijn er grovere poriën zichtbaar, voornamelijk op de T-zone. Ook kunnen er makkelijker puistjes en mee-eters ontstaan. De huid voelt niet snel trekkerig aan na het reinigen of wassen van de huid. Ook blijft make-up niet goed zitten. Het lijkt alsof de make-up als het ware van de huid smelt.

Een vette huid: wat zijn de oorzaken?

Hormoonschommelingen waarbij er een disbalans ontstaat van mannelijke hormonen (androgenen) kunnen ervoor zorgen dat de huid meer talg gaat aanmaken. Deze hormoonschommelingen komen bijvoorbeeld voor in de pubertijd, zwangerschap of verandering van anticonceptie. Daarnaast kun je met een vette huid geboren zijn. Ook externe factoren zoals stress, bepaalde voedingsmiddelen, een verkeerd huidverzorgingsregime, UV-straling en koude/warmte kunnen een vette huid verergeren.

Wat kun je zelf doen tegen een vette huid?

  • Het gebruik van bepaalde anticonceptiemiddelen die de mannelijke hormonen verlagen (anti-androgenen) kunnen voor sommige vrouwen zorgen voor een minder vette huid en onzuiverheden. Dit werkt echter niet voor iedereen en is ook niet voor iedereen geschikt. Bespreek dit met de huisarts.
  • Vaak wordt er gedacht dat een vette huid veel kan hebben. Zo worden er sneller agressieve huidverzorgingsproducten gebruikt. Deze agressieve huidverzorgingsproducten verwijderen echter te veel talg van de huid. De huidbarrière raakt beschadigd en de huid denkt dat er juist meer talg aangemaakt moet worden. Hierdoor verergeren de klachten en kunnen er zelfs irritaties en meer onzuiverheden ontstaan. Ook kan het vocht in de huid gemakkelijker verdampen waardoor de huid vochtarm raakt. Vermijd daarom het gebruik van agressieve en sterk ontvettende ingrediënten, zoals bijvoorbeeld alcohol, ouderwetse zepen en parfum.
huidverzorging vette huid
  • Reinig de huid niet vaker dan 2 keer per dag en gebruik water op lichaamstemperatuur.
  • Let op met te zware en volle huidverzorgingsproducten. Kies eerder voor een luchtige crèmes en gels waarbij het ingrediënt water (aqua) als eerste benoemd staat in de ingrediëntenlijst.
  • Het inzetten van het ingrediënt salicylzuur in huidverzorgingsproducten of peeling behandelingen kan de talgproductie remmen, de dode huidcellen verwijderen en onzuiverheden en puistjes actief aanpakken. Het ingrediënt salicylzuur zit onder andere in de Toskani Imperfection Peel Booster en Dermaceutic Mask 15.
  • Het gebruiken van hydraterende en herstellende ingrediënten zorgt voor een balans in de huid. Kies bijvoorbeeld voor ingrediënten zoals antioxidanten, hyaluronzuur, aloë vera en jojoba olie. Deze ingredienten zijn bijvoorbeeld verwerkt in de Dermaceutic Hyal Ceutic.
  • Let op met de zon aangezien de huid hierdoor uit kan drogen. Bescherm de huid met een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 in de zomermaanden. Kies bijvoorbeeld voor de Dermaceutic Sun Ceutic Tinted. Deze zonnebrandcrème bevat geen olie en is speciaal ontwikkeld voor de vette en onzuivere huid. Herhaal het gebruik van een zonnebrandcrème om de 2 uur indien je buiten komt.
  • Kies voor make-up op minerale basis die geen talk bevat en de huid niet afsluit. De foundations van Oxygenetix zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt voor een vette en onzuivere huid. De foundations zijn zuurstof doorlatend en bevatten verschillende kalmerende en herstellende ingrediënten. Daarnaast zorgen de foundations door de zonnefilters met SPF 30 voor bescherming tegen de zon.
  • Let op met de inname van zuivel en snelle koolhydraten. Zuivelproducten bevatten namelijk hormonen waardoor de talgproductie kan toenemen. Snelle koolhydraten zorgen daarnaast voor een piek in de bloedsuikerspiegel waardoor insuline wordt gestimuleerd en de talgproductie verergert.
  • Probeer stress te verminderen. Stress zorgt namelijk voor de aanmaak van het hormoon cortisol waardoor de talgproductie verhoogd.

Vrijblijvend huidadvies

NVB huidzorg is een praktijk voor huidtherapie in de omgeving Bavel, Breda, Ulvenhout, Chaam en omstreken. Als erkende HBO-gediplomeerde huidtherapeut van NVB huidzorg help ik jou graag verder om huidklachten te verminderen. Wil jij graag weten wat NVB huidzorg voor jou kan betekenen? Neem dan gerust eens contact op voor een vrijblijvende intake. Tijdens deze intake nemen we jouw hulpvraag samen door en bekijken we de huid. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld zodat jij precies weet hoe jouw klachten aangepakt kunnen worden. 

NVB huidzorg
Beemd 6
4854SC Bavel

T: 0638780020
M: info@nvbhuidzorg.nl

Aangesloten bij:

Openingstijden:
Donderdagen 08:30 – 21:00 uur

Volg ons ook via:

Wellicht vind je deze blogs ook interessant

dermatologisch getest hypoallergeen ph-neutraal

DERMATOLOGISCH GETEST, HYPOALLERGEEN EN PH-NEUTRAAL: WAT ZEGT DAT NU PRECIES?

Dermatologisch getest, hypoallergeen en pH-neutraal: we zien deze woorden regelmatig verschijnen op de verpakking van huidverzorgingsproducten. Maar wat zegt dit nu eigenlijk over het product? Tijd om deze drie begrippen eens onder de loep te nemen.

huidverzorging huidproducten

Huidverzorging do's and don'ts

Hedendaags weten we steeds beter hoe we onze huid moeten verzorgen. Veel informatie is namelijk te vinden op het internet. Het is soms echter lastig om tussen alle informatie op het internet te filteren wat nu daadwerkelijk waar is en wat met een korreltje zout genomen moet worden. Ik kom dan ook in de praktijk nog vaak situaties tegen waarbij mensen de huid op een verkeerde manier verzorgen waardoor soms huidproblemen ontstaan of verergeren. Tijd dus om eens aandacht te besteden aan de do’s and don’ts omtrent de huidverzorging.