Pigmentvlekken verwijderen met appelazijn

Pigmentvlekken verwijderen met appelazijn

Pigmentvlekken verwijderen met appelazijn is iets wat ik als huidtherapeut de laatste tijd steeds vaker hoor. Veel mensen hebben appelazijn in de keukenkastjes staan. Er wordt dan ook geclaimd dat appelazijn het goedkope en ideale middel is tegen pigmentvlekken. Maar is dat ook wel echt zo? Kom erachter in deze blog.

Wat belooft appelazijn te doen tegen pigmentvlekken?

Op het internet wordt geclaimd dat appelazijn de celvernieuwing van de huid stimuleert waardoor vlekken vervagen. Ook zou appelazijn de productie van pigment (melanine) in de pigmentcellen remmen. Hierbij wordt appelazijn onverdund aangebracht op de pigmentvlekken waarna deze enkele minuten tot zelfs een hele nacht zou moeten inwerken. Op den duur zou dit ervoor zorgen dat de pigmentvlekken verminderen of zelfs volledig zullen verdwijnen.

Wat zegt de wetenschap?

Tot op heden is er nog geen wetenschappelijk onderzoek die de claims ondersteunen. Sterker nog, onverdund gebruik van appelazijn zou de huid flink kunnen irriteren. Dit heeft voornamelijk te maken met de pH-waarde van appelazijn. De pH-waarde van appelazijn ligt namelijk tussen de 2 en 3,5. De pH-waarde van de huid ligt rond de 5,5. Door appelazijn kan de pH-waarde van de huid uit balans raken. Dit heeft tot gevolg dat roodheden en irritaties makkelijker kunnen ontstaan.

appelazijn

Wat kan ik dan zelf doen om pigmentvlekken te verwijderen?

Kies liever voor huidverzorgingsproducten met ingrediënten die een bewezen werking hebben, zoals bijvoorbeeld vitamine A en C, fytinezuur, kojinezuur, arbutine, tranexamine en zoethoutwortelextract. Ook is het van groot belang dat de huid goed beschermd wordt tegen de zon met een goede zonbescherming. De zon zorgt er namelijk voor dat pigmentvlekken kunnen ontstaan of verergeren. Kies voor een zonbescherming met minimaal SPF30. Herhaal het gebruik in de zomermaanden om de 2 uur indien je buiten komt. Probeer daarnaast tussen 11:00 en 15:00 uur zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken.

Dermaceutic activ retinol 05

Dermaceutic Activ Retinol 0.5

Intensief serum met 0,5% retinol en pure vitamine C en E. Geschikt voor alle huidtypen behalve de gevoelige huid.

dermaceutic radiance

Dermaceutic Radiance Expert Brightening Cream

Intensieve verhelderende crème op basis van kojinezuur, arbutine, niacinamide, salicylzuur en amandelzuur voor een zuivere en glowing skin. Geschikt voor alle huidtypen.

welke behandelingen kunnen ingezet worden tegen pigmentvlekken?

Naast huidverzorgingsproducten kunnen ook behandelingen ingezet worden om pigmentvlekken effectief te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan laserbehandelingen, peelings of de dermapen.  Wil jij graag weten welke behandeling het beste bij jouw huid past? Kom dan gerust eens langs voor een vrijblijvende intake. Tijdens de intake bespreken we jouw wensen en bekijken we de huid. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Wellicht vind je deze blogs ook interessant

moedervlek herkennen

Herkennen van verdachte (moeder)vlekken

Helaas stijgt het aantal mensen die te maken krijgen met huidkanker. Er zijn drie verschillende vormen van huidkanker, namelijk een basaalcelcarcinoom, een plaveiselcelcarcinoom en een melanoom. Hierbij is een melanoom een agressieve vorm van huidkanker. Jaarlijks worden er 7000 mensen gediagnosticeerd met een melanoom.

Pigmentvlekken sproeten

Wat zijn pigmentvlekken?

In de huid bevinden zich pigmentcellen. Deze pigmentcellen produceren melanine (pigment) waardoor de huid een bruine kleur krijgt. Zo maakt iemand met een lichte huidskleur minder melanine aan dan iemand met een donkere huidskleur. Onder invloed van UV-straling kunnen de pigmentcellen meer melanine aanmaken waardoor de huid bruiner gaat kleuren. Wanneer de pigmentcellen echter beschadigd raken, zal er een overproductie plaatsvinden van melanine waardoor donkere vlekken ontstaan. Er zijn veel verschillende vormen van pigmentvlekken en iedere vorm kan weer een andere oorzaak hebben. In deze blog zal ik de vier meest voorkomende vormen toelichten.