Mijn acne verhaal

acne

Huidtherapie was voor mij vroeger onbekend terrein, totdat ik zelf last kreeg van mijn huid. Helaas zit acne in mijn familie en ik wist dat ik het uiteindelijk ook zou gaan krijgen. Mijn zus en broer gingen al naar de huidtherapeut toe en uiteindelijk moest ik er ook aan geloven. De periode waarin mijn acne heftig aanwezig was, heeft veel met me gedaan. Ik werd er enorm onzeker van en voelde me bekeken. Ik vind het daarom belangrijk om mijn verhaal te kunnen delen. Ik wil hiermee aan anderen laten zien dat je niet de enige bent en dat er gelukkig meerdere mogelijkheden zijn om acne te verminderen.

Beginperiode van mijn acne

Op mijn twaalfde ontstonden de eerste puistjes op mijn voorhoofd. Het gekke was dat ik op dat moment juist blij was, omdat ik het gevoel had dat ik eindelijk ouder werd net zoals mijn broer en zus. Dit moment duurde niet lang want ik vond de puistjes al snel heel vervelend en er lelijk uitzien. Helaas werden mijn acneklachten in korte tijd veel erger. De puistjes ontstonden ook op de rest van mijn gezicht en mijn huid werd heel vet. Ik kreeg steeds grotere en pijnlijkere ontstekingen. Ook kreeg ik uiteindelijk acne op mijn decolleté, bovenrug en bovenarmen. Ik voelde me hierdoor heel erg bekeken. Ik had het idee dat iedereen alleen maar naar mijn huid aan het staren was.

Ik weet nog goed dat ik op een gegeven moment een winterjas had gekocht met een hoge kraag zodat ik mijn huid kon bedekken. Ook droeg ik mijn haren los en hield ik mijn hoofd wat naar voren zodat mijn haren over mijn wangen vielen. Hierdoor konden andere mensen mijn huid minder goed zien en dat gaf mij een beter gevoel. Ook was ik veel bezig met licht in ruimtes. Op plekken waar er helder wit licht aanwezig was, merkte ik dat ik me onzekerder voelde. In dit licht vielen de puistjes namelijk beter op. Ook nam ik regelmatig een spiegel mee om tussentijds te checken of mijn huid er nog enigszins oké uitzag. Het werd bijna een obsessie. Dit was allemaal erg vermoeiend en frustrerend. Op de foto is te zien hoe mijn huid eruit zag in 2010. Destijds gebruikte ik al veel foundation, maar desondanks waren de plekken alsnog zichtbaar.

mijn acne verhaal

Starten met therapie

Ik merkte aan alles dat er actie ondernomen moest worden om mijn acne te verminderen. Ik ben gestart bij de huidtherapeut waarbij mijn puistjes werden uitgedrukt en waarbij ik peeling behandelingen kreeg. Een peeling is een vloeistof die zuren bevat. Deze zuren zorgen ervoor dat de huid zich sneller gaat vernieuwen waardoor dode huidcellen verwijderd worden. Daarnaast kunnen peelings antibacterieel en ontstekingsremmend werken waardoor acneklachten zullen verminderen. Naast de behandelingen bij de huidtherapeut ben ik via de huisarts ook gestart met de Diane pil. De Diane pil is een sterke anticonceptiepil die de mannelijke hormonen onderdrukt waardoor acneklachten kunnen verminderen. Gelijktijdig ben ik met crèmes van de huisarts aan de slag gegaan. Deze crèmes mocht ik niet voor lange tijd gebruiken en dus ben ik uiteindelijk gestart met speciale huidverzorgingsproducten van de huidtherapeut.

De combinatie van de bovengenoemde therapieën zorgden ervoor dat mijn huid enorm opknapte. Ik kan zeggen dat mijn acne voor circa 80% was verminderd. Ik was hier zo onwijs blij mee. Ik droeg geen jas meer met een hoge kraag en ik durfde mezelf weer meer te laten zien. Ik hield mijn hoofd weer recht en ik keek niet meer constant in de spiegel. Het voelde echt als een soort bevrijding.

Opleiding huidtherapie

Doordat ik heb gezien wat je als huidtherapeut voor iemand kan betekenen, ben ik me uiteindelijk gaan verdiepen in het vak. Ik wist meteen: dit wil ik ook doen! Ik ben met de opleiding gestart en het beviel me allemaal erg goed. Wel had ik soms nog last van wat puistjes. Ik kan een bepaald moment tijdens mijn stageperiode nog goed herinneren. Er zat een oudere patiënt tegenover mij en die begon te praten over haar zoon. Haar zoon had namelijk last van puistjes. Deze puistjes leken op de plek die ik ook op mijn kin had zitten. Ik merkte dat die opmerking nogal binnenkwam. Ik wilde namelijk niet dat andere mensen uberhaupt nog puistjes bij mij zouden zien, ondanks dat ik al zover was gekomen met mijn huid. Mijn acne was voor zeker 80% verminderd, maar toch kon ik me nog storen aan de puistjes die ik soms nog kreeg. Het speelt natuurlijk ook mee dat ik huidtherapeut zou gaan worden waarbij je met je eigen huid een voorbeeldfunctie wilt zijn. Ik ben uiteindelijk naar een orthomoleculair therapeut gegaan om te controleren of mijn lichaam bepaalde voedingsstoffen miste. Hierbij kreeg ik adviezen mee die verbetering gaven aan mijn huid. Maar alsnog kreeg ik zo nu en dan nog puistjes. Ik werd perfectionistisch en heb uiteindelijk besloten om te starten met Roaccutane. Roaccutane is een zeer sterk medicijn die niet onderschat moet worden en het is het laatste ‘redmiddel’ bij acne. Tijdens de kuur kreeg ik een extreem droge huid, ingescheurde mondhoeken, ontstoken ogen en ook mijn energieniveau ging omlaag. Na de kuur was ik volledig vrij van mijn acneklachten en ik was dan ook enorm bliij

Hoe gaat het nu met mijn huid?

Het is nu 3 jaar geleden dat ik de Roaccutane kuur heb afgerond. In de tussentijd heb ik helaas gemerkt dat mijn huid weer vetter begint te worden en ik soms weer last krijg van puistjes. Het grote verschil is echter dat ik mijn klachten in de tussentijd beter heb kunnen accepteren. Mijn huid is de afgelopen jaren namelijk al zo enorm verbeterd. Ik ben er oké mee als er soms een puistje in mijn gezicht zit. In de tussentijd pas ik regelmatig peeling behandelingen bij mezelf toe en ik gebruik huidverzorgingsproducten die zich richten op het verminderen van acne. Ik probeer daarnaast ook te letten op mijn voeding. Ik probeer niet te veel zuivel te consumeren en mijn suiker inname te minimaliseren, alhoewel dit zeker niet altijd makkelijk is. Dit alles houdt mijn huid goed onder controle.

Al met al kan ik dus zeggen dat ik alle therapieën heb gehad die er beschikbaar zijn voor acne. Wanneer er iemand in mijn praktijk komt met acne dan begrijp ik heel goed hoe hij of zij zich voelt. Ik heb het zelf tenslotte ook meegemaakt. Ik denk dat ik de ander hierdoor ook beter kan helpen. Door mijn acne ben ik uiteindelijk het vak huidtherapie gaan uitoefenen waar ik heel blij mee ben. Ik heb de onzekerheden van vroeger kunnen ombuigen in iets positiefs.

Vrijblijvend huidadvies

Herken jij je in deze klachten? Loop je al langer met acne rond en weet je niet goed wat je ertegen kunt doen? Kom dan gerust eens langs voor vrijblijvend huidadvies. Samen nemen we jouw huidklacht en wensen door en stellen we een persoonlijk behandelplan op. Zo weet jij precies waar je aantoe bent. 

Huidtherapeut NVB huidzorg huidtherapie en laserpraktijk

Wellicht vind je deze blogs ook interessant

acne onzuiverheden puistjes

Acne: oorzaken en tips om acne te verminderen

Acne is een huidaandoening waarbij er sprake is van puistjes, onzuiverheden en/of mee-eters. Wil je graag weten hoe je puistjes kunt verminderen? Of ben je vooral nieuwsgierig naar hoe acne ontstaat of welke factoren er allemaal van invloed zijn? Lees of kijk dan snel mee. Er zal uitgelegd worden hoe acne ontstaat, wat de rol is van hormonen bij acne, welke factoren er allemaal van invloed zijn, wat er tegen acne gedaan kan worden en welke huidverzorgingsproducten geschikt zijn om acne te verminderen.

grove porien mee-eters

Vette huid: wat zijn de klachten, oorzaken en tips?

Een vette huid komt vaak voor, echter is dit nog niet voor iedereen gemakkelijk te herkennen. Bij een vette huid komen verschillende klachten voor die met behulp van de juiste adviezen kunnen verminderen. In deze blog zal er meer verteld worden over het klachtenbeeld, de oorzaken en tips wanneer je last hebt van een vette huid.

NVB huidzorg
Beemd 6
4854SC Bavel

T: 0638780020
M: info@nvbhuidzorg.nl

Openingstijden:
Klik hier voor de actuele openingstijden