Meer haargroei na scheren?

Kan haargroei verergeren wanneer je scheert? Het is een vraag die vaak gesteld wordt in de praktijk. Maar is dat eigenlijk wel waar? Lees het antwoord in deze blog. 

Invloed van scheren op de haargroei

Het antwoord op deze vraag is vrij simpel: nee. De haren groeien namelijk vanuit het haarzakje dat onderin de huid zit. Dit groeiproces is hormonaal en genetisch bepaald. Wanneer we scheren, blijven we boven het huidoppervlak en geven we geen stimulans aan het haarzakje. De haren zullen hierdoor niet dikker, donkerder of stugger worden. Wel kan scheren de illusie geven dat de haargroei verergert. Dit komt omdat de haren aan het uiteinde dunner zijn dan op de plek waar de haar net uit de huid komt. Door te scheren wordt de haar op het dikste punt afgesneden waardoor het lijkt alsof de haren dikker, donkerder of stugger zijn geworden. Zodra de haar echter weer verder gaat uitgroeien dan zal deze hetzelfde zijn als voorafgaand aan het scheren. 

Ontharen overbeharing

Wat kan haargroei dan wel stimuleren?

Er zijn wel verschillende andere zaken die ervoor kunnen zorgen dat de haargroei toeneemt. Denk hierbij aan:

  • Erfelijkheid
  • PCOS
  • Hormonale veranderingen (bijvoorbeeld tijdens zwangerschap of na de menopauze)
  • Bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld tegen reuma of epileptie)
  • Hormoonafwijkingen die worden veroorzaakt door onderliggende ziektes

Wat kun je tegen ongewenste haargroei doen?

Gelukkig zijn er verschillende middelen die ingezet kunnen worden tegen ongewenste haargroei. Denk bijvoorbeeld aan scheren, epileren, harsen of ontharingscrèmes. Deze ontharingsmethodes zorgen echter niet voor een definitieve haarreductie. Bij NVB huidzorg maken we gebruik van lasertherapie. Laserontharing is een uiterst effectieve ontharingsmethode waarbij de haren definitief worden verwijderd. Wij maken gebruik van de GentleMax Pro: één van de nieuwste en krachtigste lasers van dit moment. Wil je meer weten over laserontharing? Kijk dan eens op deze pagina. 

vrijblijvend huidadvies

NVB huidzorg is een praktijk voor huidtherapie in Breda. Als erkende HBO-gediplomeerde huidtherapeut van NVB huidzorg help ik jou graag verder om huidklachten te verminderen. Wil jij graag weten wat NVB huidzorg voor jou kan betekenen? Neem dan gerust eens contact op voor een vrijblijvende intake. Tijdens deze intake nemen we jouw hulpvraag samen door en bekijken we de huid. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld zodat jij precies weet hoe jouw klachten aangepakt kunnen worden. 

Wellicht vind je deze blogs ook interessant

laser ontharen

Laserontharing: feiten en fabels

Bij NVB huidzorg maken we gebruik van de krachtige GentleMax Pro. Deze laser kan ingezet worden voor diverse huidklachten, waaronder voor het behandelen haargroei, pigmentvlekken, couperose, beenvaatjes en schimmelnagels. Vooral laserontharing is een populaire behandeling waar veel informatie over te vinden is. In de praktijk merken we dat er ook veel onjuiste informatie verstrekt wordt. In deze blog zal er dan ook dieper worden ingegaan op de feiten en fabels rondom laserontharing.

huidtherapeut schoonheidsspecialist dermatoloog

Wat is het verschil tussen een schoonheidsspecialist, huidtherapeut en dermatoloog?

Veel mensen kennen het beroep schoonheidsspecialisme of dermatologie. Bij huidtherapie is dit echter heel anders. Voor velen is huidtherapie een onbekend terrein. Ze weten niet goed wat een huidtherapeut precies doet en wat het verschil is met een schoonheidsspecialist of dermatoloog. Tijd dus om hier dieper op in te gaan in deze blog.