Last van gistpuistjes in plaats van acne

Acne puistjes

Loop jij al een langere tijd rond met puistjes en lijkt er niks te helpen tegen deze puistjes? Misschien heb jij dan wel last van gistpuistjes. Gistpuistjes kunnen namelijk erg lijken op puistjes die aanwezig zijn bij acne, maar de oorzaak en aanpak is verschillend. Tijd om in deze blog meer uitleg te geven over het ontstaan van gistpuistjes en wat er precies aan gedaan kan worden.

Gistpuistjes: hoe herken je ze en hoe ontstaan ze?

Een andere benaming voor gistpuistjes is ook wel Pityrosporum Folliculitis of Malassezia Folliculitis. Bij gistpuistjes is er sprake van meerdere kleine kleurloze of rode bultjes die kunnen jeuken. De puistjes zijn vaak niet groter dan een speldenknop. Gistpuistjes komen vooral op de rug en de borst voor, maar kunnen ook in het gezicht voorkomen. In het gezicht zijn gistpuistjes meestal zichtbaar op het voorhoofd, bij de haargrens, langs de oren en in de nek.

Bij gistpuistjes is er sprake van een ontsteking in de haarzakjes. De puistjes worden veroorzaakt door de gist Malessezia Furfur. Deze gist komt bij iedereen in de haarzakjes in een bepaalde mate voor. Wanneer het aantal echter flink toeneemt dan raken de haarzakjes ontstoken en zullen er gistpuistjes ontstaan. Er zijn verschillende factoren die gistpuistjes kunnen verergeren, zoals een vochtig en warm klimaat, het gebruik van vette huidverzorgingsproducten, aantasting van de zuurgraad van de huid en het dragen van strakke of afsluitende kleding. Gistpuistjes komen daarnaast vaker voor bij jongeren, een vette huid, suikerziekte en een verlaagde weerstand.

Wat is het verschil tussen gistpuistjes en puistjes bij acne

Bij acne worden de puistjes veroorzaakt door een bacterie, namelijk de p. Acnes bacterie, terwijl bij gistpuistjes een gist verantwoordelijk is. Daarnaast kunnen er bij acne grotere puistjes aanwezig zijn evenals mee-eters. Bij gistpuistjes zijn de puistjes niet groter dan een speldenknop en komen er geen mee-eters voor. Toch kan het verschil tussen gistpuistjes en puistjes bij acne soms nog lastig te zien zijn. Zo kan iemand namelijk ook last hebben van zowel acne- als gistpuistjes.

Hoe zijn gistpuistjes te behandelen?

Het behandelen van gistpuistjes heeft een andere aanpak nodig dan het behandelen van acne puistjes. Dit is dan ook de reden dat mensen soms een langere tijd met klachten rond blijven lopen omdat de therapie gericht is op acne terwijl dit gericht zou moeten zijn op gistpuistjes.

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de factoren die van invloed kunnen zijn op de gistpuistjes. Om de gist aan te pakken kan Head & Shoulders Classic gebruikt worden. In deze shampoo zit namelijk het gistdodende middel zinkpyrithion. Gebruik deze shampoo om de dag op de aangedane plekken en laat het 1 minuut inwerken en spoel vervolgens af. Ook kunnen er speciale crèmes worden ingezet om de gist te verminderen zoals ketoconazol, seleensulfide of benzoylperoxide/miconazol. Hierbij zijn de ketoconazol en seleensulfide alleen op doktersrecept te verkrijgen.

Daarnaast is het inzetten van kalmerende en herstellende huidverzorgingsproducten belangrijk. Kies bijvoorbeeld voor ingrediënten als probiotica, antioxidanten en bijvoorbeeld aloë vera.

Vrijblijvend huidadvies

NVB huidzorg is een praktijk voor huidtherapie in de omgeving Bavel, Breda, Ulvenhout, Chaam en omstreken. Als erkende HBO-gediplomeerde huidtherapeut van NVB huidzorg help ik jou graag verder om huidklachten te verminderen. Wil jij graag weten wat NVB huidzorg voor jou kan betekenen? Neem dan gerust eens contact op voor een vrijblijvende intake. Tijdens deze intake nemen we jouw hulpvraag samen door en bekijken we de huid. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld zodat jij precies weet hoe jouw klachten aangepakt kunnen worden. 

NVB huidzorg
Beemd 6
4854SC Bavel

T: 0638780020
M: info@nvbhuidzorg.nl

Aangesloten bij:

Openingstijden:
Donderdagen 08:30 – 21:00 uur

Volg ons ook via:

Wellicht vind je deze blogs ook interessant

tips vette huid

5 tips wanneer je last hebt van een vette huid

Heb jij last van een vette huid en wil je graag weten wat je hieraan kunt doen? Bekijk dan eens deze video. In deze video geef ik je 5 tips die je zelf kunt toepassen wanneer je last hebt van een vette huid.

acne puistjes

Feiten en fabels over acne

Over acne is al veel bekend. Op het internet is dan ook veel informatie te vinden over dit onderwerp. Soms lezen we allerlei dingen over acne, maar is dit allemaal wel waar? Tijd dus om de feiten en fabels over acne eens op een rijtje te zetten.