Last van een droge huid? Dit kun je ertegen doen!

droge huid

Heb jij al langer last van een trekkerige en soms schilferende huid? Dan is de kans groot dat je last hebt van een droge huid. Nu het begin van het najaar steeds meer in zicht komt, zullen klachten als een droge huid steeds sneller en vaker voorkomen. Tijd dus om in deze blog meer aandacht te besteden aan hoe een droge huid te herkennen is, wat de precieze oorzaken zijn en wat je kunt doen om een droge huid te verminderen. 

Droge huid herkennen

Een droge huid heeft een tekort aan huidvet, ook wel talg genoemd. Talg zorgt voor een natuurlijke barrière van de huid. Door het talg worden indringers van buitenaf tegen gehouden en zal het vocht in de huid beter vastgehouden kunnen worden. Wanneer er te weinig talg aanwezig is, zal de huid  kwetsbaarder worden en sneller vocht verliezen waardoor de huid vochtarm (gedehydrateerd) raakt. Een droge huid ziet er dof uit en voelt ruw en trekkerig aan, vooral na het douchen of wassen van de huid. Soms zijn er schilfers aanwezig. Poriën zijn vrijwel niet zichtbaar. Ook ziet de huid er makkelijker ouder uit doordat er droogtelijntjes aanwezig zijn. Door het smeren van de juiste beschermende en hydraterende huidverzorgingsproducten zullen deze droogtelijntjes verminderen. 

huid bekijken

Hoe ontstaat een droge huid?

Een droge huid kan ontstaan door verschillende factoren, namelijk:

 1. Verkeerde verzorging van de huid
  Helaas komt het vaak voor dat een droge huid ontstaat door een verkeerde verzorging van de huid.  Zo kunnen huidverzorgingsproducten met bijvoorbeeld alcohol (met uitzondering van bepaalde vetalcoholen), ouderwetse zepen en het gebruik van veel water op de huid ervoor zorgen dat er te veel huidvet verwijderd wordt waardoor droogte ontstaat.
 2. Externe factoren
  Een droge huid kan ook ontstaan door fysische factoren, denk bijvoorbeeld aan de koudere wintermaanden, warm en zonnig weer, airconditioning, verwarming of roken. 
 3. Van nature minder talg aanmaken
  Sommige mensen maken van nature minder talg aan. Dit kan erfelijk bepaald zijn of bijvoorbeeld te maken hebben met bepaalde huidziekten waaronder atopisch eczeem of ichthyosis
 4. Ouderdom
  Hoe ouder we worden, hoe droger de huid uiteindelijk wordt. De huid maakt namelijk steeds minder talg aan.

Een droge huid verminderen

Er zijn verschillende tips die ervoor kunnen zorgen dat een droge huid vermindert, namelijk:

 • Vermijd agressieve ingrediënten in huidverzorgingsproducten zoals bijvoorbeeld scrubs met een grove korrel, alcohol (met uitzondering van bepaalde vetalcoholen zoals myristyl alcohol, cetyl alcohol, behenyl alcohol, ceteary alcohol), ouderwetse zepen en parfum.
 • Kies eerder voor huidverzorgingsproducten met ingrediënten die de huidbarrière versterken zoals glycerine, ceramiden, niacinamide, panthenol, ureum, shea butter of bijvoorbeeld glycolzuur.
toskani total recovery cream

Toskani Total Recovery Cream

De Toskani Total Recovery Cream is een intensieve herstellende en kalmerende crème voor de droge huid. Roodheden en irritaties worden gekalmeerd en de huidbarrière wordt weer versterkt waardoor de huid beter in staat is om vocht vast te houden.

dermaceutic k ceutic

Dermaceutic K Ceutic

De Dermaceutic K Ceutic is een huidherstellende crème met zonbescherming (SPF50) die ingezet kan worden bij littekens of zelfs na medische behandelingen zoals peelings, microneedling of lasertherapie. De huid wordt gekalmeerd en is in staat om sneller te genezen.

dermaceutic panthenol ceutic

Dermaceutic Panthenol Ceutic

De Dermaceutic Panthenol Ceutic is een intensieve zalf die de beschadigde, kwetsbare en geïrriteerde huid helpt herstellen en kalmeren. De huid wordt intensief gehydrateerd en gevoed en voelt weer zachter aan. De Panthenol Ceutic kan ook ingezet worden bij eczeem, lokale wondjes en schrale lippen om de huid sneller te helpen herstellen.

 • Reinig de huid niet vaker dan 1-2 keer per dag. Gebruik hierbij lauw water en dep vervolgens de huid voorzichtig droog. 
 • Probeer om de dag te douchen en douche daarbij liever niet langer dan 5-10 minuten. Gebruik water op lichaamstemperatuur. 
 • Smeer het lichaam na het douchen in wanneer deze nog vochtig is. Gebruik hierbij wat vollere crèmes of bijvoorbeeld een bodybutter. 
 • Probeer de verwarming en airconditioning wat minder vaak aan te zetten en ook op een minder hoge stand.
 • Hang luchtbevochtigers in huis om de luchtvochtigheid op peil te houden

vrijblijvend huidadvies

NVB huidzorg is een praktijk voor huidtherapie in de omgeving Bavel, Breda, Ulvenhout, Chaam en omstreken. Als erkende HBO-gediplomeerde huidtherapeut van NVB huidzorg help ik jou graag verder om huidklachten te verminderen. Wil jij graag weten wat NVB huidzorg voor jou kan betekenen? Neem dan gerust eens contact op voor een vrijblijvende intake. Tijdens deze intake nemen we jouw hulpvraag samen door en bekijken we de huid. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld zodat jij precies weet hoe jouw klachten aangepakt kunnen worden. 

NVB huidzorg
Beemd 6
4854SC Bavel

T: 0638780020
M: info@nvbhuidzorg.nl

Volg ons ook via:

Aangesloten bij:

Openingstijden:
Klik hier voor de actuele 
openingstijden

Wellicht vind je deze blogs ook interessant

grove porien mee-eters

Vette huid: wat zijn de klachten, oorzaken en tips?

Een vette huid komt vaak voor, echter is dit nog niet voor iedereen gemakkelijk te herkennen. Bij een vette huid komen verschillende klachten voor die met behulp van de juiste adviezen kunnen verminderen. In deze blog zal er meer verteld worden over het klachtenbeeld, de oorzaken en tips wanneer je last hebt van een vette huid.

hand in het water

pH-waarde: wat betekent dit voor de huid?

pH-waarde: wat betekent dit precies? We hebben er vast wel eens van gehoord, maar nog veel mensen weten niet goed wat ermee bedoeld wordt. Zo heeft onze huid ook een pH-waarde. Het hebben van de juiste pH-waarde is van groot belang om de huid goed in balans te houden. Tijd om in deze blog meer aandacht te besteden aan de pH-waarde van de huid.