Herkennen van verdachte (moeder)vlekken

moedervlek herkennen

Helaas stijgt het aantal mensen die te maken krijgen met huidkanker. Er zijn drie verschillende vormen van huidkanker, namelijk een basaalcelcarcinoom, een plaveiselcelcarcinoom en een melanoom. Hierbij is een melanoom een agressieve vorm van huidkanker. Jaarlijks worden er 7000 mensen gediagnosticeerd met een melanoom. 

Hoe ontstaat een melanoom?

Een melanoom ontstaat in de pigmentcellen van de huid, ook wel de melanocyten genoemd. Een melanoom kan zich ontaarden vanuit een bestaande moedervlek. De moedervlek verandert van uiterlijk, jeukt of bloedt. Ook kan een melanoom plotseling op de huid ontstaan waarbij er een lichte- tot donkerbruine, rode of soms zwarte vlek zichtbaar is die snel groeit. Een melanoom kan overal op de huid voorkomen. Er zijn verschillende factoren bekend waardoor de kans op het krijgen van een melanoom wordt vergroot, namelijk:

  • Veel blootstelling aan UV-straling van de zon en zonnebank
  • Veel zonverbranding in het verleden. Vooral zonverbanding op jonge leeftijd is een risicofactor
  • Iemand met een lichte huidskleur, lichte oogkleur, lichtblonde of rode haren en sproeten aangezien de kans op zonverbranding bij deze mensen hoger is
  • Erfelijke aanleg
  • Bestraling of lichtbehandeling in het ziekenhuis
  • Gebruik van medicatie die het afweersysteem onderdrukt, zoals chemotherapie of bijvoorbeeld prednison
  • Verleden met huidkanker
  • Meer dan 100 moedervlekken of 5 of meer onrustige moedervlekken

Wanneer een melanoom niet tijdig herkend wordt, kan deze uitzaaien en uiteindelijk dodelijk zijn. Het is dan ook uiterst belangrijk om regelmatig de huid te controleren op verdachte plekjes.

ABCDE-regel

Voor het controleren van verdachte vlekken wordt de ABCDE-regel gehanteerd. Deze regel kun je zelf regelmatig toepassen om de (moeder)vlekken in de gaten te houden. Heeft de (moeder)vlek te maken met één van onderstaande kenmerken? Ga dan langs de arts voor nader onderzoek. Twijfel je over je (moeder)vlek? Ga dan ook altijd naar de arts toe.

Asymmetrie
Teken een lijn over het midden van de (moeder)vlek. Wanneer de vlek niet gelijk is aan beide zijden dan is er sprake van asymmetrie. 

melanoom moedervlek herkennen

Border
De (moeder)vlek heeft een onregelmatige en grillige rand. De rand kan op sommige plekken minder scherp zichtbaar zijn dan op andere plekken.

melanoom moedervlek herkennen

Colour
In de (moeder)vlek zijn 2 of meer kleuren zichtbaar.

melanoom moedervlek herkennen

Diameter
Heeft de (moeder)vlek een doorsnede die groter is dan 6 mm? Dan is dat een reden om op te letten.

melanoom moedervlek herkennen

Evolution
De (moeder)vlek verandert, jeukt of bloedt. 

melanoom moedervlek herkennen

Het ‘lelijke’ eendje

Naast de ABCDE-regel is het ook belangrijk om te letten op het ‘lelijke’ eendje. Heb je veel moedervlekken op het lichaam en valt er hierbij één vlek op? Dan valt deze moedervlek onder het ‘lelijke’ eendje en ook dat is een reden om langs de arts te gaan voor nader onderzoek.

Vrijblijvend huidadvies

NVB huidzorg is een praktijk voor huidtherapie in de omgeving Bavel, Breda, Ulvenhout, Chaam en omstreken. Als erkende HBO-gediplomeerde huidtherapeut van NVB huidzorg help ik jou graag verder om huidklachten te verminderen. Wil jij graag weten wat NVB huidzorg voor jou kan betekenen? Neem dan gerust eens contact op voor een vrijblijvende intake. Tijdens deze intake nemen we jouw hulpvraag samen door en bekijken we de huid. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld zodat jij precies weet hoe jouw klachten aangepakt kunnen worden. 

NVB huidzorg
Beemd 6
4854SC Bavel

T: 0638780020
M: info@nvbhuidzorg.nl

Aangesloten bij:

Openingstijden:
Donderdagen 08:30 – 21:00 uur

Volg ons ook via:

Wellicht vind je deze blogs ook interessant

blog huidveroudering

PREVENTIEF WERKEN TEGEN HUIDVEROUDERING

We krijgen uiteindelijk allemaal met huidveroudering te maken, of we dit nu willen of niet. Huidveroudering kun je grofweg verdelen in twee categorieën, namelijk: intrinsieke huidveroudering en extrinsieke huidveroudering. Intrinsieke huidveroudering is erfelijk bepaald en wordt ook wel onze biologische veroudering genoemd. We hebben hier geen invloed op. Extrinsieke huidveroudering ontstaat door factoren van buitenaf. Op deze extrinsieke veroudering kunnen we wel invloed hebben.

zon zonnebrandcreme

De invloed van zonlicht op de huid

We zijn ons steeds beter bewust aan het worden van de effecten van de zon. Van veel (onbeschermde) zonblootstelling is bekend dat het de kans op huidkanker kan vergroten. Vooral zonblootstelling en verbranding op jonge leeftijd is een risicofactor. Zonlicht heeft echter ook voordelen. Zo wordt er vitamine D aangemaakt in de huid en voel je je gelukkiger. Toch is er nog veel meer te vertellen over zonlicht. In deze blog ga ik jullie dan ook meer informatie geven over de verschillende vormen van UV-stralen, de invloed op de huid en geef ik praktische tips.