Heb jij last van rosacea?

rosacea couperose

Klachten

Rosacea is een huidaandoening die voor veel mensen nog onbekend is. Bij rosacea is er sprake van roodheid in het gezicht. Deze roodheid is voornamelijk aanwezig op de wangen, neus en kin. Hierbij kunnen de bloedvaatjes in de huid ook duidelijk zichtbaar zijn. Naast deze roodheid en vaatjes kunnen er ook rode bultjes en puistjes aanwezig zijn op de huid. Kenmerkend aan rosacea zijn de terugkerende aanvallen.  Tijdens deze aanvallen worden de roodheden erger en kunnen puistjes ontstaan of verergeren. Rosacea kan soms sterk lijken op acne. In tegenstelling tot acne komen er bij rosacea echter vrijwel geen mee-eters voor.

Naast de eerder genoemde klachten kunnen er bij rosacea ook oogklachten of zwellingen in de huid optreden. Deze zwelling ontstaat door ophoping van vocht. Dit wordt ook wel oedeem genoemd. Ook verdikkingen van de neus kunnen ontstaan. Deze verdikkingen hebben een bloemkoolachtig uiterlijk. Dit wordt ook wel Rhinophyma genoemd. Rhinophyma komt voornamelijk bij oudere mannen voor.

 

Oorzaak

Rosacea is een huidaandoening die voor veel mensen nog onbekend is. Bij rosacea is er sprake van roodheid in het gezicht. Deze roodheid is voornamelijk aanwezig op de wangen, neus en kin. Hierbij kunnen de bloedvaatjes in de huid ook duidelijk zichtbaar zijn. Naast deze roodheid en vaatjes kunnen er ook rode bultjes en puistjes aanwezig zijn op de huid. Kenmerkend aan rosacea zijn de terugkerende aanvallen.  Tijdens deze aanvallen worden de roodheden erger en kunnen puistjes ontstaan of verergeren. Rosacea kan soms sterk lijken 

De precieze oorzaak is nog niet bekend. Typisch is dat rosacea meestal pas begint na het 30e levensjaar. Rosacea komt vooral bij vrouwen voor. Ook is het bekend dat er veel factoren zijn die rosacea kunnen triggeren. Deze triggers zijn als volgt:

Expositie
Psychische stress en emoties (woede, angst, schaamte) / klimaatomstandigheden (koude, warmte, vochtigheid, UV-straling, wind) / koorts / inspanning / opvliegers / micro-organismen (Demodex, Helicobacter pylori, S Epidermidis)

Eten en drinken
Alcohol / koffie / thee / zuivelproducten / chocolade / chili / curry / pepers / capsaïcine / tomaten / spinazie / soja / azijn / citrusfruit / avocado / aubergine

Irritantia
Alcohol bevattende reinigingsproducten voor gelaat (behalve vetalcoholen) / parfum / aftershave / reinigingsdoekjes gelaat / menthol / scheerschuim / waterproof cosmetica /zeep

Medicatie
Capsaïcine / Corticosteroïden / Doxorubicine / Interferon / Infliximab / Niacine Nifedipine / Nitroglycerine / Prostaglandine E / Rifampicine

Aanpak

Bij rosacea is het allereerst goed om je bewust te zijn van alle triggers. Zoals je kunt zien in de tabel zijn dit er een heleboel. Wel kan het verminderen van deze triggers al enorm helpen wanneer je last hebt van rosacea.

Ook het inzetten van peelings en het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten kan rosacea verbeteren. Deze peelings en huidverzorgingsproducten bevatten kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten. Hierdoor worden de roodheden, rode bultjes en puistjes actief aangepakt. Daarnaast kan het geven van adviezen omtrent voeding ook enorm helpen.

Herken jij je in de bovengenoemde klachten en wil je graag weten wat wij voor je kunnen betekenen? Bij NVB huidzorg kunnen we een vrijblijvende intake voor je inplannen. Hierbij nemen we de huidklacht samen met je door. Vervolgens stellen we een persoonlijk behandelplan voor je op.  Neem gerust eens contact op per mail via info@nvbhuidzorg.nl of telefonisch via 0638780020.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

zon zonnebrandcreme

De invloed van zonlicht op de huid

We zijn ons steeds beter bewust aan het worden van de effecten van de zon. Van veel (onbeschermde) zonblootstelling is bekend dat het de kans op huidkanker kan vergroten. Vooral zonblootstelling en verbranding op jonge leeftijd is een risicofactor. Zonlicht heeft echter ook voordelen. Zo wordt er vitamine D aangemaakt in de huid en voel je je gelukkiger. Toch is er nog veel meer te vertellen over zonlicht. In deze blog ga ik jullie dan ook meer informatie geven over de verschillende vormen van UV-stralen, de invloed op de huid en geef ik praktische tips.

huidverzorging huidproducten

Huidverzorging do's and don'ts

Hedendaags weten we steeds beter hoe we onze huid moeten verzorgen. Veel informatie is namelijk te vinden op het internet. Het is soms echter lastig om tussen alle informatie op het internet te filteren wat nu daadwerkelijk waar is en wat met een korreltje zout genomen moet worden. Ik kom dan ook in de praktijk nog vaak situaties tegen waarbij mensen de huid op een verkeerde manier verzorgen waardoor soms huidproblemen ontstaan of verergeren. Tijd dus om eens aandacht te besteden aan de do’s and don’ts omtrent de huidverzorging.