Gevoelige huid: symptomen, oorzaken en adviezen

gevoelige huid

Een gevoelige huid komt vaker voor dan wordt gedacht. De meeste mensen hebben wel eens te maken (gehad) met een gevoelige huid. Vooral in de wintermaanden komt het vaker voor. In de wintermaanden krijgt onze huid veel te verduren. Buiten is het kouder en de verwarming staat vaker aan. Tijd dus om wat meer aandacht te besteden aan de gevoelige huid, hoe deze te herkennen is, wat de oorzaken zijn en wat je er zelf tegen kunt doen. 

Gevoelige huid herkennen

Bij een gevoelige huid kunnen er verschillende klachten aanwezig zijn, namelijk:

 • Een branderig gevoel
 • Jeukende huid
 • Een rode huid
 • Droge huid en/of schrale plekken
 • Prikkelend en/of trekkend gevoel

Een gevoelige huid reageert makkelijk op bepaalde factoren. Soms lijken de klachten geheel weg te zijn, maar ze kunnen ook gemakkelijk weer terugkeren. De ene persoon krijgt te maken met slechts één van de bovengenoemde klachten, de ander krijgt juist te maken met alle genoemde klachten. 

Gevoelige huid

Oorzaken van een gevoelige huid

Een gevoelige huid kan erfelijk bepaald zijn. Hebben je ouders last van een gevoelige huid? Dan heb je een grotere kans dat je zelf ook een gevoelige huid hebt. Een gevoelige huid kan echter ook ontstaan door andere factoren, zoals: 

 • Bepaalde huidaandoeningen waaronder rosacea en eczeem
 • Allergieën of overgevoeligheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voedselallergieën of overgevoeligheden voor specifieke ingrediënten in huidverzorgingsproducten zoals parfum, bewaarstoffen of chemische zonnefilters
 • Levensstijl:  stress, roken, alcohol en pittig eten 
 • Hormoonschommelingen: voornamelijk tijdens de pubertijd, zwangerschap en overgang
 • Ouderdom
 • Bepaalde medicijnen 
 • Weersomstandigheden zoals zon, kou, hitte, wind en sterke temperatuurschommelingen
 • Airconditioning
 • Verkeerd gebruik van cosmetica producten

Wat kun je doen tegen een gevoelige huid?

Gelukkig zijn er ook tips waardoor je ervoor kunt zorgen dat je minder last krijgt van een gevoelige huid. 

 • Krijg je ineens te maken met een opvlamming van klachten die bij een gevoelige huid horen? Laat dan eens een allergietest doen. Wellicht dat hier uitkomt dat je allergisch bent voor specifieke ingrediënten. 
 • Kijk goed naar de huidverzorgingsproducten die je gebruikt. Vermijd alcohol (met uitzondering van o.a. cetearyl-, cetyl-, stearyl-, en behenylalcohol), parfum,  chemische zonnefilters, grove scrubs, ouderwetse zepen en bepaalde plantaardige ingrediënten waaronder munt, eucalyptus en lavendel
 • Kies eerder voor kalmerende en herstellende ingrediënten in huidverzorgingsproducten, zoals: allantoïne, niacinamide, panthenol en vitamine C en E
toskani total recovery cream

Toskani Total Recovery Cream

De Toskani Total Recovery Cream is een intensieve herstellende en kalmerende crème voor de droge huid. Roodheden en irritaties worden gekalmeerd en de huidbarrière wordt weer versterkt waardoor de huid beter in staat is om vocht vast te houden.

dermaceutic k ceutic

Dermaceutic K Ceutic

De Dermaceutic K Ceutic is een huidherstellende crème met zonbescherming (SPF50) die geschikt is voor de gevoelige huid

dermaceutic panthenol ceutic

Dermaceutic panthenol ceutic

De Dermaceutic Panthenol Ceutic is een intensieve zalf die de beschadigde, kwetsbare en geïrriteerde huid helpt herstellen en kalmeren. De huid wordt intensief gehydrateerd en gevoed en voelt weer zachter aan.

 • Op zoek naar een zonnebrandcrème? Kies dan voor een zonnebrandcrème met fysische filters (titaniumdioxide of zinkoxide)
 • Reinig je gezicht niet vaker dan 1-2 keer per dag. Gebruik het liefst lauw water en dep vervolgens de huid droog
 • Douche indien mogelijk om de dag. Douche niet langer dan 5-10 minuten en gebruik water op lichaamstemperatuur
 • Vermijd sauna’s en stoombaden
 • Zet de verwarming of airconditioning minder hoog en plaats een luchtbevochtiger in huis

Vrijblijvend huidadvies

NVB huidzorg is een praktijk voor huidtherapie in de omgeving Bavel, Breda, Ulvenhout, Chaam en omstreken. Als erkende HBO-gediplomeerde huidtherapeut van NVB huidzorg help ik jou graag verder om huidklachten te verminderen. Wil jij graag weten  wat NVB huidzorg voor jou kan betekenen? Neem dan gerust eens contact op voor een vrijblijvende intake. Tijdens deze intake nemen we jouw hulpvraag samen door en bekijken we de huid. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld zodat jij precies weet hoe jouw klachten aangepakt kunnen worden. 

Huidtherapeut NVB huidzorg huidtherapie en laserpraktijk

Wellicht vind je deze blogs ook interessant

Last van een droge huid? Dit kun je ertegen doen

Heb jij al langer last van een trekkerige en soms schilferende huid? Dan is de kans groot dat je last hebt van een droge huid. Nu het begin van het najaar steeds meer in zicht komt, zullen klachten als een droge huid steeds sneller en vaker voorkomen. Tijd dus om in deze blog meer aandacht te besteden aan hoe een droge huid te herkennen is, wat de precieze oorzaken zijn en wat je kunt doen om een droge huid te verminderen.

hand in het water

pH-waarde: wat betekent dit voor de huid?

pH-waarde: wat betekent dit precies? We hebben er vast wel eens van gehoord, maar nog veel mensen weten niet goed wat ermee bedoeld wordt. Zo heeft onze huid ook een pH-waarde. Het hebben van de juiste pH-waarde is van groot belang om de huid goed in balans te houden. Tijd om in deze blog meer aandacht te besteden aan de pH-waarde van de huid.

NVB huidzorg
Beemd 6
4854SC Bavel

T: 0638780020
M: info@nvbhuidzorg.nl

Openingstijden:
Klik hier voor de actuele openingstijden

NVB huidzorg is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).