Feiten en fabels over acne

acne puistjes

Over acne is al veel bekend. Op het internet is dan ook veel informatie te vinden over dit onderwerp. Soms lezen we allerlei dingen over acne, maar is dit allemaal wel waar? Tijd dus om de feiten en fabels over acne eens op een rijtje te zetten.

De zon verbetert acne

FABEL! Ik zie vaak in de praktijk dat patiënten juist in de zon (of zonnebank) gaan om hun acneklachten te verminderen. De zon of zonnebank heeft uiteindelijk echter een averechts effect. Wanneer de zon op de huid schijnt, dan zal de huid bruiner kleuren en verdikken. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme van de huid. Daarnaast kan de zon voor uitdroging zorgen. Door deze effecten zullen de puistjes op het begin minder opvallen. Echter, doordat de huid zich gaat verdikken en uitdroogt, zal de acne uiteindelijk alleen maar toenemen. Bescherm de huid in de zomermaanden dus goed tegen de zon met een zonnebrandcrème met minimaal SPF30.

Voeding kan acne beïnvloeden

FEIT! Tot op heden is het bewezen dat zuivel en snelle koolhydraten (koek, snoep, wit brood, witte rijst, witte pasta etc.) acneklachten kunnen verergeren. Snelle koolhydraten bevatten weinig vezels. Hierdoor worden de koolhydraten, ook wel suikers, snel opgenomen in het bloed. Dit geeft vervolgens pieken in de bloedsuikerspiegel. Hierdoor wordt insuline gestimuleerd. Insuline stimuleert vervolgens androgenen (mannelijke hormonen) waardoor de talgproductie uiteindelijk verhoogt. Kies dus liever voor langzame koolhydraten. Deze koolhydraten bevatten meer vezels waardoor het effect op de bloedsuikerspiegel minder is. 

Zuivelproducten kunnen ook de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Daarnaast bevatten zuivelproducten ook hormonen. Beide factoren kunnen van invloed zijn op acne. Typisch is dat magere zuivelproducten meer hormonen bevatten dan volle producten.

Het kan dus raadzaam zijn om te kijken in hoeverre snelle koolhydraten of zuivel van invloed zijn op jouw huid. Het wil echter niet zeggen dat deze voedingsmiddelen bij iedereen van invloed zijn. Er wordt daarnaast vaak gezegd dat varkensvlees en chocolade voor acne kunnen zorgen. Dit is tot op heden (nog) niet bewezen. Doordat het niet bewezen is, wil dit nog niet altijd zeggen dat dit bij jou niet van invloed zou kunnen zijn. Probeer dus goed te kijken waar je huid precies op reageert. Laat het voedingsmiddel minimaal 6 weken staan om te kijken of dit verbetering geeft voor jouw huid.

Acne komt alleen in de pubertijd voor

FABEL! Vaak wordt de term jeugdpuistjes gebruikt. Acne ontstaat meestal in de pubertijd omdat het lichaam te maken krijgt met hormoonschommelingen. Echter, ook op latere leeftijd kan acne voorkomen. Acne wordt meestal veroorzaakt door stress, hormonen, een minder goede levensstijl en bijvoorbeeld medicatie. Deze factoren kunnen ook aanwezig zijn bij iemand na de pubertijd. Het is daarom belangrijk om te kijken welke factoren precies van invloed zijn.  

Make-up verergert acne

FEIT en FABEL! Sommige foundations kunnen ervoor zorgen dat acneklachten verergeren. De huid raakt makkelijker verstopt waardoor puistjes kunnen ontstaan. Er bestaan echter ook foundations die wel veilig gebruikt kunnen worden als je last hebt van acne. Het is hierbij belangrijk dat de foundation minerale ingrediënten bevat en dat er geen talk in verwerkt zit.

Acne is besmettelijk

FABEL! Bij het ontstaan van acne speelt de p. Acnes bacterie een rol.  Deze bacterie is echter niet overdraagbaar. Hierdoor krijg je geen puistjes door in contact te komen met iemand anders die last heeft van acne.

Stomen is goed voor de huid

FABEL! Door de huid te stomen kunnen de dode huidcellen opzwellen. Hierdoor kan de huid gemakkelijker verstopt raken. Daarnaast kunnen de hoge temperaturen ervoor zorgen dat het vocht in de huid gemakkelijker verdampt. Hierdoor droogt de huid uit. Hierdoor raakt de huid uit balans en kunnen juist irritaties of meer puistjes ontstaan.