De invloed van zonlicht op de huid

zon zonnebrandcreme

We zijn ons steeds beter bewust aan het worden van de effecten van de zon. Van veel (onbeschermde) zonblootstelling is bekend dat het de kans op huidkanker kan vergroten. Vooral zonblootstelling en verbranding op jonge leeftijd is een risicofactor. Zonlicht heeft echter ook voordelen. Zo wordt er vitamine D aangemaakt in de huid en voel je je gelukkiger. Toch is er nog veel meer te vertellen over zonlicht. In deze blog ga ik jullie dan ook meer informatie geven over de verschillende vormen van UV-stralen, de invloed op de huid en geef ik praktische tips.

Eigenschappen van de zon

De zon bestaat uit UVA-, UVB- en UVC-stralen. UVC wordt geblokkeerd door de ozonlaag. Australië is de enige plek op de wereld waar er een gat zit in de ozonlaag. Daardoor worden alleen mensen in Australië blootgesteld aan UVC. Deze vorm van UV-straling is het krachtigst en geeft de meeste kans op huidkanker. In de rest van de wereld komt er alleen UVA en UVB op de huid terecht. De zon bestaat voor circa 95% uit UVA en 5% uit UVB. Beide vormen kennen overeenkomsten maar ook verschillen.

UVA-straling

UVA-stralen komen het diepste in onze huid. Hierdoor is UVA vooral verantwoordelijk voor DNA schade en huidveroudering. Van UVA kun je vrijwel niet verbanden of bruin worden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt UVA niet geblokkeerd door glas. Dit betekent dat je huid achter glas alsnog schade oploopt. De foto van de man laat dit effect goed zien. Deze man heeft jarenlang gewerkt als vrachtwagenchauffeur. De linkerzijde van zijn gezicht vertoont veel meer huidverouderingsverschijnselen dan de rechterzijde. Dit komt doordat de linkerzijde veel is blootgesteld aan UVA dat door het raam van de vrachtwagen op de huid is gekomen.

huidveroudering zonlicht

UVB-straling

In tegenstelling tot UVA komt UVB minder diep in de huid. UVB is vooral verantwoordelijk voor de verbranding en bruine verkleuring van de huid. Doordat UVB op de huid schijnt, gaat de huid zich verdikken en meer pigment aanmaken. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme van de huid. De huid is hierdoor beter beschermd tegen de zon. UVB is daarnaast ook in staat om vitamine D aan te maken in de huid.  

Tips

  • Bescherm de huid het gehele jaar door. In het najaar is de zonkracht minder waardoor je niet zult verbranden of bruin zult worden. Wel kan er alsnog huidschade en huidveroudering ontstaan. In het najaar volstaat een zonnebrandcrème met SPF 15 of 20. In het voorjaar adviseer ik om minimaal SPF 30 te gebruiken. In de zomermaanden is het daarnaast belangrijk om een zonnebrandcrème om de 2 uur aan te brengen.
  • Gebruik voldoende zonnebrandcrème. Voor je gezicht heb je ongeveer een halve theelepel nodig.  
  • Probeer in de zomermaanden de schaduw op te zoeken tussen 11:00 en 15:00 uur. De zon is op deze tijden namelijk het sterkst.
  • Kijk uit voor gebieden waar er veel reflectie is van de zon, zoals op het water of in de sneeuw. De kracht van de zon wordt door de reflectie veel sterker.
  • Gebruik een creme of serum met vitamine C onder je zonnebrandcreme. Hierdoor wordt de huid nog beter beschermd tegen de zon.