Couperose of rosacea?

rosacea of couperose

Couperose of rosacea?

Couperose of rosacea? Dit zijn twee huidklachten die vaak met elkaar worden verward. Beide klachten komen veel voor en hebben veel overeenkomsten maar ook verschillen met elkaar. In deze blog gaan we meer vertellen over het herkennen van deze huidklachten, de oorzaken en wat je er precies aan kunt doen.

Couperose of rosacea, hoe herken je het?

Couperose
Bij couperose, ook wel teleangiëctastieën genoemd, zijn er meerdere rode en/of paarse bloedvaatjes zichtbaar in het gezicht. Deze bloedvaatjes zijn meestal zichtbaar op de wangen en neus. In sommige gevallen kunnen de bloedvaatjes zorgen voor jeuk en branderigheid. Couperose komt voornamelijk voor bij blanke mensen vanaf 30 jaar. Hierbij komt couperose vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.  

couperose verwijde bloedvaatjes

Rosacea
Bij rosacea is er sprake van roodheden in het gezicht die voornamelijk aanwezig zijn op de wangen, neus en kin. Hierbij kunnen verwijde bloedvaatjes (couperose) zichtbaar zijn, maar dat is niet altijd het geval. Naast roodheden kunnen er ook rode bultjes en puistjes aanwezig zijn op de huid. Kenmerkend bij rosacea is dat de klachten met roodheden en bultjes sterk kunnen fluctueren. Ook klachten als jeuk en branderigheid kunnen voorkomen. Rosacea kan in sommige gevallen sterk lijken op acne, echter komen er bij rosacea vrijwel geen mee-eters voor. Rosacea komt meestal voor bij vrouwen na het 30e levensjaar.

rosacea

Wat zijn de oorzaken?

Couperose ontstaat doordat de bloedvaatjes in de huid zwakker zijn geworden. Dit kan ontstaan door verschillende factoren zoals:

 • Erfelijkheid
 • Overmatige zonblootstelling
 • Temperatuurschommelingen
 • Gebruik van alcohol
 • Lichtere huidtypes
 • Chronisch gebruik van hormoonzalven (corticosteroïden)
 • Bepaalde medicijnen waaronder bloedverdunners

Bij rosacea is de precieze oorzaak nog onbekend. Wel is bekend dat er verschillende factoren zijn die de klachten van rosacea kunnen uitlokken of verergeren, namelijk:

 • Expositie: psychische stress en emoties (woede, angst, schaamte) / klimaatomstandigheden (koude, warmte, vochtigheid, UV-straling, wind) / koorts / inspanning / opvliegers / micro-organismen (Demodex, Helicobacter pylori, S Epidermidis)
 • Eten en drinken: Alcohol / koffie / thee / zuivelproducten / chocolade / chili / curry / pepers / capsaïcine / tomaten / spinazie / soja / azijn / citrusfruit / avocado / aubergine
 • Irritantia: Alcohol bevattende reinigingsproducten voor gelaat (behalve vetalcoholen) / parfum / aftershave / reinigingsdoekjes gelaat / menthol / scheerschuim / waterproof cosmetica /zeep
 • Medicatie: Capsaïcine / Corticosteroïden / Doxorubicine / Interferon / Infliximab / Niacine Nifedipine / Nitroglycerine / Prostaglandine E / Rifampicine

Wat kun je ertegen doen?

Bij NVB huidzorg bieden we verschillende behandelingen aan om couperose en rosacea te verminderen. Zo kunnen de verwijde bloedvaatjes (couperose) goed behandeld worden met behulp van lasertherapie. Tevens kunnen de roodheden, puistjes en bultjes die bij rosacea voorkomen behandeld worden met behulp van specifieke huidverzorgingsproducten en milde peelings. Ook kunnen de oneffenheden gecamoufleerd worden met de huidvriendelijke foundations van Oxygenetix.

Isis Pharma Metroruboril AZ

Kalmerende en ontstekingsremmende crème op basis van 15% azelaïnezuur. Zorgt voor een vermindering van klachten als acne en rosacea. Geschikt voor alle huidtypen.

Dermaceutic Hyal Ceutic

Dermaceutic Hyal Ceutic

Hydraterende satijnzachte crème op basis van hyaluronzuur, aloë vera, jojoba olie en vitamine E. Geschikt voor de normale tot vette huid.

dermaceutic k ceutic

Dermaceutic K Ceutic

Intensief herstellende crème met vitamine K en SPF50. Geschikt voor de droge en geïrriteerde/beschadigde huid.

vrijblijvend huidadvies

NVB huidzorg is een praktijk voor huidtherapie in Breda. Als erkende HBO-gediplomeerde huidtherapeut van NVB huidzorg help ik jou graag verder om huidklachten te verminderen. Wil jij graag weten wat NVB huidzorg voor jou kan betekenen? Neem dan gerust eens contact op voor een vrijblijvende intake. Tijdens deze intake nemen we jouw hulpvraag samen door en bekijken we de huid. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld zodat jij precies weet hoe jouw klachten aangepakt kunnen worden. 

Wellicht vind je deze blogs ook interessant

gevoelige huid

Gevoelige huid: symptomen, oorzaken en verschillen

Een gevoelige huid komt vaker voor dan wordt gedacht. De meeste mensen hebben wel eens te maken (gehad) met een gevoelige huid. Vooral in de wintermaanden komt het vaker voor. In de wintermaanden krijgt onze huid veel te verduren. Buiten is het kouder en de verwarming staat vaker aan. Tijd dus om wat meer aandacht te besteden aan de gevoelige huid, hoe deze te herkennen is, wat de oorzaken zijn en wat je er zelf tegen kunt doen.

rosacea couperose

Heb jij last van rosacea?

Rosacea is een huidaandoening die voor veel mensen nog onbekend is. Bij rosacea is er sprake van roodheid in het gezicht. Deze roodheid is voornamelijk aanwezig op de wangen, neus en kin. Hierbij kunnen de bloedvaatjes in de huid ook duidelijk zichtbaar zijn. Naast deze roodheid en vaatjes kunnen er ook rode bultjes en puistjes aanwezig zijn op de huid. Kenmerkend aan rosacea zijn de terugkerende aanvallen.