Huidverzorging do’s and don’ts

huidverzorging huidproducten

Hedendaags weten we steeds beter hoe we onze huid moeten verzorgen. Veel informatie is namelijk te vinden op het internet. Het is soms echter lastig om tussen alle informatie op het internet te filteren wat nu daadwerkelijk waar is en wat met een korreltje zout genomen moet worden. Ik kom dan ook in de praktijk nog vaak situaties tegen waarbij mensen de huid op een verkeerde manier verzorgen waardoor soms huidproblemen ontstaan of verergeren. Tijd dus om eens aandacht te besteden aan de do’s and don’ts omtrent de huidverzorging.

Do’s

  • Gebruik lauw water in plaats van heet water

Het gebruik van heet water op de huid zorgt ervoor dat de huidbarrière kwetsbaarder wordt waardoor vocht in de huid makkelijker kan ontsnappen. Hierdoor droogt de huid uit en kunnen indringers van buitenaf gemakkelijker binnendringen. Hierdoor kunnen vervolgens roodheden, irritaties of bijvoorbeeld puistjes ontstaan. Gebruik daarom liever lauw water van maximaal 38 graden. Zorg er daarnaast voor dat de huid niet te lang in contact komt met water aangezien dit de huidbarrière ook kwetsbaarder kan maken. Probeer bijvoorbeeld niet langer dan 5 minuten te douchen.

  • Exfolianten gebruiken in plaats van scrubs

Exfolianten zijn huidverzorgingsproducten op basis van zuren. Deze zuren zorgen ervoor dat de verbinding tussen de dode huidcellen verbroken wordt waardoor de dode huidcellen afschilferen en verwijderd worden. Hierdoor ziet de huid er weer frisser en egaler uit en kunnen huidklachten actief aangepakt worden. Scrubs zorgen er ook voor dat de dode huidcellen verwijderd worden, echter zijn de korrels vaak te grof en dus te agressief. Hierdoor kan de huidlaag onder de dode huidcellen beschadigd raken met huidirritatie tot gevolg. Nog een reden om voor exfolianten in plaats van scrubs te kiezen, is omdat de zuren in de exfolianten meer kunnen dan alleen dode huidcellen verwijderen. Afhankelijk van het type zuur kunnen exfolianten bijvoorbeeld actief inwerken op de talgproductie, bacteriegroei, hydratatieniveau, collageenproductie enzovoorts.

  • Reinig de huid niet meer dan 1-2 keer per dag

Soms hebben mensen de neiging om de huid vaker dan 2 keer per dag te reinigen. Dit zien we vaak bij mensen die last hebben van een vette huid of onzuiverheden. Echter, door de huid vaker dan 2 keer per dag te wassen, wordt er teveel talg op de huid verwijderd waardoor de huidbarrière beschadigd raakt. Hierdoor kan vocht gemakkelijker uit de huid ontsnappen waardoor de huid juist uitdroogt en waardoor irritaties kunnen ontstaan. Daarnaast ‘denkt’ de huid dat er te weinig talg aanwezig is op de huid, waardoor deze gaat compenseren met het aanmaken van extra talg. Hierdoor kan een vette vochtarme huid ontstaan met juist een grotere kans op onzuiverheden.

  • Gebruik het hele jaar door een zonnebrandcrème

Zonnestralen bestaan uit UVA en UVB. UVA stralen komen het diepste in onze huid en zijn voornamelijk verantwoordelijk voor onze huidveroudering. Door UVA verbrand je doorgaans niet en word je niet bruin. UVB daarentegen komt minder diep in de huid, maar kan juist wel verbranding en een bruine kleur geven. Wat veel mensen denken is dat de huid in de herfst- of wintermaanden niet beschermd hoeft te worden. De zon schijnt immers minder vaak en het is meestal bewolkt of regenachtig. UVA is echter in staat om onze huid te bereiken ondanks dat de zon niet lijkt te schijnen of dat het regenachtig of bewolkt is. Wetende dat zonnestralen voor 80% van invloed zijn op onze huidveroudering, is het dus verstandig om de huid ook in de herfst- of wintermaanden te beschermen. Op deze manier worden de UVA stralen zoveel mogelijk geblokt en is er minder kans op huidveroudering. De sterkte van de zon is in de herfst- en wintermaanden echter minder dan in de lente- of zomermaanden. Hierdoor is een zonnebrandcrème met SPF 15 of 20 vaak al voldoende.  

Don’ts

  • Vermijd alcohol in huidverzorgingsproducten (vetalcoholen uitgezonderd).

Alcohol werkt ontvettend en lost het talg in de huid op. Hierdoor wordt de natuurlijke beschermlaag van de huid aangetast waardoor vocht gemakkelijker kan ontsnappen. Hierdoor droogt de huid uit en is minder goed in staat om indringers van buitenaf tegen te houden. De huid kan vervolgens gemakkelijker roodheden, irritaties of juist onzuiverheden gaan vertonen. Let dus op met alcohol in huidverzorgingsproducten. Er zijn echter goede en slechte soorten van alcohol. Alcoholsoorten die je veilig kunt gebruiken, zijn bijvoorbeeld Cetyl alcohol, Myristil alcohol, Behenyl alcohol of Cetearyl alcohol. Dit zijn vettige alcoholsoorten waardoor de huidbarrière niet aangetast wordt.

  • Huidproducten in een pot

Hedendaags zie je nog steeds veel crèmes of maskers die verwerkt zijn in een pot. Hoewel dit er soms erg leuk of aantrekkelijk uit kan zien, is het juist niet goed voor de houdbaarheid van het product. Door het constant openen van de pot komt er lucht bij je product. Wanneer er instabiele ingrediënten in het product verwerkt zijn, zoals bijvoorbeeld antioxidanten, dan kunnen deze ingrediënten door de lucht gemakkelijker afbreken en de werkzaamheid verliezen. En dat is niet het enige. Ook moet het product uit de pot gehaald worden met een vinger of spatel en laat dit nu net een bron van bacteriën zijn. Na verloop van tijd ben je dus een product op je huid aan het smeren die een verminderde werking heeft en waar bacteriën zich op hebben genesteld. Kies dus voor producten die in een tube of luchtdichte verpakking zitten. Het voordeel van een luchtdichte verpakking daarnaast is dat de stoffen (hoe onstabiel ze ook zijn) beter bewaard blijven. Bij NVB huidzorg hebben we er bewust voor gekozen om geen huidverzorgingsproducten te verkopen die verwerkt zijn in een pot. Daarnaast zijn verreweg de meeste huidverzorgingsproducten bij NVB huidzorg luchtdicht verpakt.

  • Het gebruik van reinigingsdoekjes

Reinigingsdoekjes zijn een gemakkelijke oplossing voor wie snel de huid wil reinigen. Echter, wat veel mensen zich niet beseffen is dat er veel conserveringsmiddelen aan de doekjes worden toegevoegd om ze vochtig in de verpakking te houden. Deze conserveringsmiddelen kunnen vervolgens voor heel wat irritatie zorgen op de huid. En dat niet alleen: reinigingsdoekjes maken de huid onvoldoende schoon wat op den duur huidklachten kan veroorzaken of kan verergeren.

  • Te veel producten door elkaar heen gebruiken

Ik als huidtherapeut zijnde betrap mezelf hier nog wel eens op. Ik kan gemakkelijk huidverzorgingsproducten uitproberen en het is dan ook heel verleidelijk om alles door elkaar te gaan gebruiken. De huid kan op deze manier echter moeilijk wennen aan een product. Voor sommige huidverzorgingsproducten, bijvoorbeeld exfolianten, heeft de huid 4-6 weken de tijd nodig om eraan te kunnen wennen en om resultaat te kunnen zien. Door alle producten voor een korte tijd door elkaar te gebruiken, kan de huid gestrest en geïrriteerd raken. Kies dus gericht voor een aantal huidverzorgingsproducten en geef het de tijd.