Haaruitval

Iedere dag verliezen we gemiddeld 50 tot 120 haren. Normaal gesproken groeien er ongeveer evenveel haren terug dan dat er uitvallen. Hierdoor merken we niks van het verlies van haren. Wanneer deze balans verstoord raakt, spreken we van haaruitval. Naast het verlies van haren kan er ook sprake zijn van dunnere en kwetsbare haren. Het is in alle gevallen belangrijk om te kijken wat de oorzaken zijn van haaruitval.

oorzaken van haaruitval

Alopecia androgenetica
Alopecia androgenetica wordt ook wel de erfelijke vorm genoemd. Deze vorm van haaruitval komt het meeste voor.  Bij deze vorm spelen mannelijke hormonen (androgenen) een rol. Door deze androgenen wordt de groeifase van de haar verkleind waardoor het haarwortelzakje zal afsterven. Hierdoor zal je gaan merken dat de haren dunner worden en uitvallen waardoor kaalheid optreedt. Alopecia androgenetica komt voornamelijk voor bij mannen aangezien zij meer androgenen in het lichaam hebben. Bij mannen komt de kaalheid voornamelijk voor bij de inhammen en de kruin. Vrouwen kunnen echter ook last krijgen van deze vorm. Dit wordt meestal gezien na de overgang. Bij vrouwen wordt de kaalheid vooral gezien op de volledige bovenzijde van de hoofdhuid.

Alopecia areata
Bij deze vorm van haaruitval is er sprake van een lokale kaalheid. De plekken zijn meestal rond of ovaal van vorm. Meestal ontstaat alopecia areata plotseling. Bij deze vorm is er sprake van een ontstekingsproces rondom de haarwortel. Hierdoor worden er misvormde haren gevormd die gemakkelijk afbreken. Hierdoor zullen de haren uiteindelijk niet meer gaan groeien. Bij alopecia areata kunnen er ‘uitroeptekenharen’ zichtbaar zijn. Dit zijn haren aan de rand van de kale plek. Deze haren zijn erg fijn en zitten los. De exacte oorzaak van alopecia areata is nog onbekend. Wel zijn er een aantal factoren bekend die bij kunnen dragen aan deze vorm van haaruitval, zoals: auto-immuunziekten, psychiatrische stoornissen en stress.

Andere oorzaken van haaruitval
Er zijn nog verschillende andere oorzaken die haaruitval kunnen veroorzaken of verergeren, zoals:

  • Slechte doorbloeding van de hoofdhuid, dit kan ontstaan door bijvoorbeeld een ijzertekort
  • Stress
  • Traag of snel werkende schildklier
  • Medicijnen zoals chemotherapie, anti-epileptica, hormonen zoals de pil, antidepressiva, bèta-blokkers en retinoïden (isotretinoïne, acitretine)
  • Recente doorgemaakte operatie. Het lichaam heeft dan veel energie nodig voor het herstelproces
  • Crash dieet of anorexia

Wat kan er worden gedaan aan haaruitval?

Bij NVB huidzorg kunnen we haaruitval aanpakken met de dermapen. Door de dermapen behandeling wordt de doorbloeding in de hoofdhuid gestimuleerd. Daarnaast wordt er tijdens de behandeling met de dermapen gebruik gemaakt van een speciale ‘cocktail’. Deze ‘cocktail’ bevat een mix aan vitamines, groeifactoren en andere werkzame stoffen. Door de dermapen worden deze werkzame stoffen dieper in de huid gebracht. Op deze manier worden de haarzakjes gevoed en wordt de groei van nieuwe haren gestimuleerd. Daarnaast zullen de haren er weer sterker en gezonder uit gaan zien.

Het is belangrijk om eerst de oorzaken van de haaruitval te bepalen voordat er een gericht behandelplan opgesteld kan worden.